Budú mať obce na gastrolístky pre starostov?

Niektorí starostovia a primátori gastrolístky dostávajú, iní nie. Nárok majú na štyri týždne dovolenky, zatiaľ čo ich podriadení na päť týždňov. Dvaja poslanci Smeru sa to rozhodli zmeniť tak, aby v prípade benefitov zrovnoprávnili šéfov samospráv s vlastnými zamestnancami. Chcú, aby nové pravidlá platili už od januára.

22.10.2015 14:00
poslanci, Smer Foto: ,
Zrovnoprávniť šéfov samospráv s vlastnými zamestnancami navrhujú poslanci Smeru Igor Choma (vľavo) a Ľubomír Petrák.
debata (3)

Starosta alebo primátor je verejný činiteľ a najvyšší výkonný orgán obce, nie je jej zamestnancom. Podmienky pre určenie jeho platu či dovolenky určuje zákon o platových pomeroch starostov obcí a primátorov. Ľubomír Petrák a Igor Choma zo Smeru navrhujú jeho zmenu. Petrák je starostom Hurbanovej Vsi a Choma primátorom Žiliny.

„Množstvo starostov a primátorov gastrolístky dostáva napriek tomu, že na ne nárok nemajú. Podľa súčasnej legislatívy vôbec nie je jasné či je to dobré, alebo nie. Výklady zákona sú v tomto smere rôzne,“ hovorí o doterajšom systéme poslanec Petrák. Apeluje tiež na to, aby si funkcionári mohli čerpať dovolenku v takom rozsahu ako zamestnanci obce, teda 30 dní.

„Niektorí si vypisovali dovolenkové lístky, čo by podľa mňa nemali. Ďalší si upravovali pracovnú dobu na obecnom úrade, s čím mali problém zastupiteľstvá aj časť občanov,“ popisuje situáciu Petrák.

Z postavenia starostu vyplýva, že má právo na náhradu výdavkov vynaložených na výkon funkcie, no tieto výdavky už zákon bližšie nešpecifikuje. Niektoré mestá a obce to riešili kolektívnou dohodou, vďaka čomu priznali príspevok na stravovanie aj svojim primátorom a starostom aj dovolenku.

„Dostávam gastrolístky v celkovej hodnote 3,50 eura, za ktoré doplácam rovnako ako iní zamestnanci. Tiež mám 30 dní dovolenky,“ hovorí primátor Trnavy Peter Bročka s tým, že všetko to upravuje kolektívna zmluva. Dodal, by bolo dobré, keby sa táto otázka celoplošne jasne legislatívne doriešila.

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák v kolektívnych zmluvách nevidí nič protizákonné. Ako však ďalej dodal, vzhľadom na rôznorodú štruktúru samosprávy nie všetky ich majú. Podľa odhadov podľa takého režimu funguje asi 70 percent obcí.

Samosprávy by zmena zákona podľa Petráka finančne zaťažiť nemala. Vyrátal, že strava vyjde menšie mestá a dediny na 1,50 až 2 eurá denne. Ministerstvo financií však predkladateľov novely upozornilo, že dosah na rozpočty obcí ich návrhy budú mať.

Odporučilo im vyčísliť finančné dôsledky na tri nasledujúce roky. Poslanci by mali tiež navrhnúť spôsob, akým by sa mali zvýšené výdavky uhrádzať. Rezort sa k tomu ešte mieni bližšie vyjadriť v rámci pripomienkovacieho konania.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #starostovia #samosprávy