Glváč: Slovinsku sme pripravení poskytnúť zdravotníkov

Časť poľnej nemocnice ROLE 2E ako aj zdravotnícky personál vedia podľa ministra obrany Martina Glváča Ozbrojené sily SR poskytnúť Slovinsku, ktoré momentálne čelí migračnej kríze a o pomoc už požiadalo aj Európsku úniu. Ako ďalej informovala hovorkyňa rezortu Martina Balleková, v prípade, že slovinská strana prejaví o pomoc záujem, v prvej fáze by ministerstvo obrany vedelo vyslať dvoch všeobecných lekárov, chirurga alebo traumatológa a odborníka pre intenzívnu medicínu (ARO).

22.10.2015 16:43
vlada, Glvac Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (21)

Vrátane zdravotných sestier by mohli vyslať maximálne 15 vojenských zdravotníkov. Slovensko by vedelo Slovinsku poskytnúť aj časť poľnej nemocnice typu ROLE 2E, ktorá je primárne určená na poskytovanie urgentnej traumatologickej starostlivosti v bojových operáciách.

„Nedisponuje preto možnosťami pre pediatriu a gynekológiu, čo pri type nasadenia, aké by mohlo byť potrebné v Slovinsku, znamená obmedzené možnosti pri liečbe žien a detí,“ uvádza rezort obrany.

„Naši vojenskí zdravotníci majú bohaté skúsenosti z pôsobenia v krízových situáciách, pretože v minulosti boli nasadení napríklad priamo v operácii ISAF v Afganistane. Preto sme sa rozhodli zužitkovať ich skúsenosti aj takýmto spôsobom a pomôcť Slovinsku v rámci imigračnej krízy, ak o to prejaví slovinská strana záujem,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Ministerstvo vnútra je zase Slovinsku pripravené pomôcť s ochranou hraníc. „My sme, samozrejme, pripravení pomôcť Slovinsku a s Chorvátskom o tom diskutovať, lebo situácia tam určite nie je dobrá ani pre samotné štáty, ani pre utečencov,“ povedal šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák.

Slovinsko požiadalo Európsku úniu o policajné posily, ktoré by mali pomáhať pri regulácii prílevu utečencov. Tí do krajiny prichádzajú zo susedného Chorvátska. „Slovinsko už požiadalo členské štáty EÚ o policajné jednotky,“ uviedla v stredu večer pre slovinskú verejnoprávnu televíziu ministerka vnútra Vesna Györkösová-Žnidarová.

V priebehu ostatných 24 hodín prekročilo slovinské hranice s úmyslom pokračovať ďalej do Rakúska viac než 10-tisíc nelegálnych migrantov. Slovinský parlament tento týždeň takisto schválil zákon, ktorý dáva armáde väčšie právomoci pomáhať polícii pri strážení štátnych hraníc.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Slovinsko #utečenci #zdravotníci #Martin Glváč