Po železniciach bude premávať vozeň pre deti

Železničný vozeň alebo herňa pre deti ? Oboje v jednom. Železničná spoločnosť Slovensko spoločne so študentmi Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici vo štvrtok predstavila vo Zvolene vozeň, ktorý poteší hlavne najmladšiu generáciu. Bude vozňom aj herňou zároveň. Vlak ho prvýkrát potiahne po koľajniciach už najbližší pondelok.

23.10.2015 13:00
detský vozeň Foto: ,
Detský vozeň je neprehliadnuteľný. Maľbami púta pozornosť už zďaleka. Všetkých päť kupé vo vozni je plných kreatívnych nápadov, malieb i hier.
debata (2)

Detský vozeň, ktorý rozbieha svoju kariéru, nebude tuctový. Už zvonka púta pozornosť maľbami s motívmi lesa a zvierat. Po vstupe do vnútra a najmä do jedného z piatich oddelení bude mať cestujúci chvíľu pocit, či je na správnej adrese. Interiér zdobia podobné maľby ako vonku a v každom jednom kupé je aj spoločenská hra, ktorou si malí cestujúci budú môcť krátiť čas. Netradičné sú aj police na batožinu, podlahy, čalúnenie, závesy.

Nápad a projekt skrsol v hlavách študentov kremnickej školy. Tí chceli touto netradičnou formou prezentovať doteraz nadobudnuté zručnosti v praxi. „Keď nám ho predstavili, súhlasili sme s jeho realizáciou. Študenti vo vozni mohli realizovať svoje nápady a nám môže detský vozeň prilákať nových cestujúcich, najmä rodiny s deťmi,“ hovorí riaditeľ Úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko Jozef Schmidt.

Železničiari vyčlenili na projekt starší vozeň, ktorý čakala oprava. Vo svojich dielňach ho dali do stopercentného stavu a potom dali priestor šikovným rukám študentov. Mladí výtvarníci, rytci či kováči ho potom počas takmer jedného roka dávali do podoby, akú si vysnívali. „Bolo to pre nás zaujímavé aj niečo nové. Doteraz sme sa pri tvorbe mohli riadiť voľnosťou, teraz sme museli dodržiavať určité predpísané normy a smernice,“ zdôrazňuje jeden z mladých tvorcov, v súčasnosti tretiak a v budúcnosti umelecký kováč Jakub Šulík.

Riaditeľka Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici Katarína Luptáková poznamenáva, že študentom sa podarilo zrealizovať prvý projekt v spolupráci s reálnym podnikateľským prostredím. „Jeho cieľom bolo naučiť študentov ako kreatívnu myšlienku implementovať na profesionálnej úrovni,“ podčiarkla Luptáková. Ruku k dielu priložili podľa nej študenti zo všetkých štyroch ročníkov, no aj nadstavbového štúdia.

Vozeň, ktorý púta pozornosť už zďaleka, nebude na okrasu. Už od 25. októbra bude súčasťou vlakovej súpravy, ktorá bude spájať krajské mestá Banskú Bystricu a Žilinu. „Premávať bude od Zvolena, spojí aj Banskú Bystricu, Martin, Vrútky a Žilinu,“ poznamenáva ďalej Schmidt zo Železničnej spoločnosti Slovensko. Na trati dlhej 117 kilometrov bude prechádzať aj kúpeľnými mestami Sliač a Turčianske Teplice, na ceste zo Zvolena do Žiliny čaká na cestujúcich 24 tunelov vrátane na Slovensku najdlhšieho, tzv. Čremošnianskeho železničného tunela dlhého 4,7 kilometra, tiež štyri viadukty a viac ako sto mostov.

„Dva mesiace budeme sledovať, ako netypický vozeň pre deti budú využívať cestujúci. Pokiaľ nám to prinesie očakávaný efekt a o cestovanie v tomto vozni bude zo strany rodín s deťmi záujem, do budúcna môžeme vo vytváraní podobných vozňov v spolupráci so školou z Kremnice pokračovať,“ dodáva Schmidt. Bude si treba do vozňa, v ktorom sa bude snúbiť radosť z cestovania a hrania kúpiť aj nejaký špeciálny lístok ? Hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová má na to jednoduchú odpoveď. „Žiadny špeciálny lístok nebude treba. Cestujúcim stačí prísť a nastúpiť,“ zdôraznila.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vozeň