Polícia zadržala jedného z najhľadanejších Slovákov

Polícii sa podarilo po troch rokoch zadržať v Kolíne nad Rýnom dnes vrchného šéfa skupiny sýkorovcov 51- ročného Róberta Lališa.

23.10.2015 14:33 , aktualizované: 16:08
debata (12)

V súčasnosti prebiehajú procesné úkony na jeho vydanie na Slovensko. Zadržanie Lališa potvrdil Pravde vysoko postavený policajný zdroj. Na základe obvinenia zo založenia zločineckej skupiny a iných trestných činov súd na Lališa prezývaného Kýbel vydal zatykač v júli 2012. 

Ako v piatok na brífingu informoval policajný prezident Tibor Gašpar, na Slovensku je obžalovaný a obvinený z viacerých trestných činov, pričom minimálne v šiestich prípadoch ide o vraždy.

„V súčasnosti prebieha voči jeho osobe konanie ako voči ujdenému na Špecializovanom trestnom súde, kde je podaná obžaloba za trestné činy vraždy a členstva v organizovanej a zločineckej skupine,“ povedal Gašpar. Obžaloba sa podľa neho týka vrážd Eduarda a Róberta Diničovcov, Romana Deáka, Daléra Hlavačku, Aloiza Házyho a Miloša Piliara. Lališovo meno sa podľa Gašpara spája aj s ďalšími siedmimi vraždami, ktoré momentálne vyšetrujú. Na jeho osobu bolo podľa policajného prezidenta vydaných spolu 10 európskych zatykačov, pričom momentálne je platných ešte päť. Lališ sa podľa Gašpara momentálne nachádza v Düsseldorfe, pričom sa začne konanie o jeho vydaní na Slovensko. K zadržaniu podľa Gašpara prispela spolupráca s českou a nemeckou políciu, pomohli aj informácie získané po zadržaní ďalšieho člena sýkorovcov Martina Biháriho.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v septembri 2014 obžalobu na Kýbla a ďalších členov mafianskej skupiny. Pred pár dňami sa podarilo polícii v Čechách vypátrať a zadržať Martina Biháriho prezývaneho Rus. Podobne ako Lališ aj on čelí obžalobe z viacerých vrážd v podsvetí z rokov 1998 a 1999 – za účasť na vražde Miloša Piliara a tiež za pomoc pri vražde Dalera Hlavačku a Romana Deáka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci