Sudcov je málo, počet ich asistentov sa zvýši

Najvyšší súd SR potrebuje pri súčasnom množstve agendy personálne posilniť a získať vlastné priestory. Uviedla to po roku od nástupu do funkcie jeho predsedníčka Daniela Švecová, ktorá vo funkcii vystriedala Štefana Harabina.

23.10.2015 19:34
debata (1)

Ako vysvetlila, na súde by malo pracovať 85 sudcov, čo má zatiaľ problém obsadiť. Optimálny počet sudcov by bol ešte o 10 viac. Sudcov z krajov má zatiaľ problém prilákať na Najvyšší súd SR do Bratislavy, ale verí, že sa to môže podariť po novelizácii zákona, ktorý opäť zavádza pre sudcov odmeny a príplatky.

Predsedníčke Švecovej sa počas roku vo funkcii na druhej strane podarilo zvýšiť počet asistentov pre sudcov. V novembri bude veľké výberové konanie na ďalších 20 miest asistentov, na ktoré sa hlási 250 uchádzačov. Na budúci rok by teda každý sudca Najvyššieho súdu SR mohol mať k dispozícii jedného asistenta, verí Švecová. Závažný problém, ktorý sa snažia riešiť, je vlastná budova. Najvyšší súd sídli v budove patriacej ministerstvu spravodlivosti, ktorá bola stavaná pre 300 a v súčasnosti je v nej 600 ľudí. „Situácia je neúnosná a snažíme sa nájsť riešenie,“ povedala Švecová. Podľa nej už majú aj priestory vo výhľade, ale konkretizovať to zatiaľ nechcela. Švecová by rada zlepšila aj materiálno-technické zabezpečenie súdu.

Šéfka najvyššieho súdu má do budúcnosti záujem zvýšiť dôveryhodnosť tohto súdu. Presvedčená, že aj deharabinizácia pomôže situácii. Podľa nej je situácia podstatne lepšia a myslí si, že sudcom a zamestnancom Najvyššieho súdu SR sa podstatne ľahšie dýcha na pracovisku. Od nástupu do funkcie Harabina už preložila do iného senátu, skončil aj na čele kolégia a zatiaľ podala jeden návrh na jeho disciplinárne stíhanie. Odmietla sa vyjadriť k jeho výrokom na jej adresu, za ktoré ho navrhuje stíhať časť členov súdnej rady. Do budúcna Švecová hovorí o tom, že je pred nimi veľa práce na skrátení súdneho konania. „Neskoro poskytnutá spravodlivosť znamená neposkytnutie spravodlivosti," zdôraznila. Zároveň uviedla, že je za transparentnosť, otvorenosť a zlepšenie vzťahov na pracovisku a verí, že sa jej to spolu s kolegami podarí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Daniela Švecová