Zimný čas poteší príjemným počasím

Tento víkend budeme mať o hodinu dlhší ako tie ostatné, končí sa letný čas a začína sa zimný. V noci zo soboty na nedeľu sa ručičky hodín o tretej hodine v noci posunú späť na druhú. Týmto časom sa budeme riadiť do 27. marca 2016.

24.10.2015 06:00
posun casu  cas Foto: ,
V noci zo soboty na nedeľu sa čas posunie o hodinu späť.
debata (5)

Jesenný posun vnímajú horšie ľudia, ktorí chodia spávať skôr. Prejaviť sa u nich môže zhoršená koncentrácia a zvýšená únava, týka sa to najmä detí a starších ľudí. Zmena času zasiahne tiež do niektorých nočných povolaní, ale aj cestovanie. Prispôsobiť sa jej budú musieť tri nočné rýchliky, ktoré budú hodinu stáť v železničných staniciach.

Rýchlik Bohemia z Humenného do Prahy bude mať prestávku v Čadci, vlak Zemplín z Humenného do Bratislavy bude čakať v Ružomberku. Rýchlik Zemplín z Bratislavy do Humenného na hodinu odstavia v Žiline.

Ľudia majú rôzne recepty na to, ako využiť hodinu vo vlaku navyše. Päťdesiatnik Emil z Považskej Bystrice tvrdí, že by túto hodinku celkom príjemne strávil v reštauračnom vozni v spoločnosti borovičky. Milan Michalec z Trenčína vraj vždy vo vlaku zaspí, tak by tú hodinu ani nezbadal.

„Nepoteší to, ale nie je to ani žiadna tragédia. Zašiel by som na kávu do reštaurácie na stanici, kde bude vlak stáť, prípadne do reštauračného vozňa. Ak by to nebolo možné, sedel by som v kupé a počúval hudbu. Doma toľko času na počúvanie nemám,“ povedal svoj názor ďalší Trenčan Róbert Michutský.

Meteorológovia a klimatológovia prechod z letného času na zimný zaregistrujú, ale nebudú mu prispôsobovať svoje merania. „Zmena z letného na stredoeurópsky čas sa prejaví iba pri distribúcii údajov, budeme ich dostávať o hodinu skôr. Napríklad údaje o zrážkach a teplotných podmienkach z predchádzajúceho dňa sme doteraz mali k dispozícii o 9.25 h, teraz ich budeme mať o 8.25 h,“ povedal Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Víkend prinesie teplejšie počasie. Foto: Robert Hüttner, Pravda
pocasie Víkend prinesie teplejšie počasie.

Zimný čas však poteší lepším počasím. Cez víkend by malo ubudnúť z oblačnosti, ustúpiť by mali aj dažde, ktorých bolo tento týždeň viac ako dosť. Dôležité bude, či sa slnku podarí predrať cez inverznú oblačnosť, ktorá bude v nižších polohách dosť dominantná. Takéto počasie by malo vydržať do konca októbra.

„Pri dlhšie trvajúcom slnečnom svite sa teplota vzduchu môže dostať aj nad 15 stupňov Celzia. Ak sa nepodarí slnku zasvietiť, teploty budú stúpať cez deň zdržanlivejšie a budú sa pohybovať okolo desiatich stupňov Celzia. Aj tak je to dobré počasie na to, že sa končí október a blíži sa Sviatok všetkých svätých, keď býva počasie chladnejšie a sychravejšie,“ dodal Pavol Faško.

Z predpovedných modelov vyplýva, že koncom októbra a na začiatku novembra by strednú Európu, a teda ani Slovensko nemalo zasiahnuť výrazné ochladenie. O tom, či prídu prízemné mrazy, rozhodne to, či noci budú jasné, alebo zamračené.

Meteorologické merania ukazujú, že aj napriek pokročilej jeseni sa neobjavuje veľa mrazov. Ich výskyt je dosť ovplyvnený tým, ako sa vyvíja oblačnosť v priebehu noci. Bolo to poznať napríklad na prízemných mrazoch zo štvrtka na piatok. Večer sa napríklad na Podunajskej nížine zmenšila oblačnosť a potom sa v tejto oblasti vyskytli mrazy, ktoré boli rovnako silné ako v kotlinách v severnejších regiónoch Slovenska. V Žihárci v okrese Šaľa namerali napríklad mínus 2,5 stupňa Celzia vo výške päť centimetrov nad zemským povrchom, čo bol rovnaký mráz ako v Telgárte v okrese Brezno. V Hurbanove bolo mínus 2,2 stupňa a rovnako mrzlo aj v Poprade.

„Tento úkaz spôsobilo to, že na Podunajskej nížine bolo večer a v prvej polovici noci jasno a vzduch sa mohol pri tomto počasí nerušene ochladzovať a vyskytol sa prízemný mráz. Ale v druhej polovici noci sa začalo od západu mračiť a pokles teploty sa tým zastavil,“ vysvetlil klimatológ.

Ako bude

  • Sobota – Jasno až polooblačno, ráno ojedinele mrholenie. Denná teplota 11 až 16 stupňov, pri dlhšie trvajúcej hmle okolo 9 stupňov.
  • Nedeľa – Malá, cez deň od západu zväčšená oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 10 až 15 stupňov.
  • Pondelok – Malá oblačnosť, v nižších polohách miestami hmla. Denná teplota 10 až 15 stupňov.
  • Utorok – Prevažne nízka oblačnosť a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách slnečno. Denná teplota 8 až 13 stupňov, pri malej oblačnosti okolo 15 stupňov.
  • Streda – Prevažne nízka oblačnosť a hmlisto. Cez deň ojedinele slnečno. Denná teplota 8 až 13 stupňov, pri malej oblačnosti okolo 15 stupňov.
  • Štvrtok – Prevažne nízka oblačnosť a hmlisto. Cez deň ojedinele slnečno. Denná teplota 8 až 13 stupňov, pri malej oblačnosti okolo 15 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zimný čas #zmena času