Majský platiť nemusí? Nemá majetok, povedal súd

Vozí sa v drahej limuzíne a užíva si luxusný život, ale peňažnému trestu sa šikovne vyhol. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ohodnotil Jozefa Majského ako nemajetného dôchodcu. Pritom majetok firiem, ktorý vlastnia dnes jeho deti, má podľa odhadu účtovnú hodnotu niekoľko desiatok miliónov eur. Majský, obžalovaný spolu s Dávidom Brtvom a Patrikom Pachingerom za jeden z najväčších podvodov, pri ktorom zmizlo vyše pol miliardy eur, tak na rozdiel od svojich spolupáchateľov nezaplatí peňažný trest 5-tisíc eur.

25.10.2015 17:00
pezinok, specialny sud, majsky Foto: ,
Jozef Majský pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.
debata (72)

Senát Špecializovaného trestného súdu pred pár dňami rozhodol, že Majský si má za megapodvod posedieť vo väzení deväť rokov. Zaplatiť finančnú pokutu nemusí, súd to odôvodnil tým, že Majský je dôchodca a nevlastní žiaden majetok. Pri podvode prišlo o svoje celoživotné úspory 170-tisíc ľudí. Odborníci na trestné právo upozorňujú, že rozhodnutie vychádza zo zákona, pretože súd nezistil, že Majský vlastní nejaký majetok alebo má peniaze na účtoch či nehnuteľnosti zapísané v katastroch.

On zrejme nemá na seba napísané nič. Je len poberateľom dôchodku. Z toho súd vychádzal.
Lucia Kurilovská, rektorka Policajnej akadémie

Trestný zákon pri ukladaní peňažných trestov nepozná výnimku pre dôchodcov. Trest môže uložiť od 160 eur až do 331 930 eur páchateľovi úmyselného trestného činu, ktorým získal alebo sa snažil získať majetkový prospech. Zákon hovorí, že pokuta môže byť páchateľovi odpustená, ak by sa tým zmarila možnosť náhrady škody spôsobenej trestným činom alebo ak je zrejmé, že ho odsúdený nebude schopný zaplatiť. Súd žiadosť prokurátora o náhradu škody zamietol. Tú si majú poškodení vymáhať v civilnom spore.

Odborníčka na trestné právo a rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská upozornila, že hoci si polovica Slovenska myslí, že Majský je bohatý, súd vychádzal z faktického stavu. „Súd zvažuje pri takomto treste všetky okolnosti. On zrejme nemá na seba napísané nič. Je len poberateľom dôchodku. Z toho súd vychádzal,“ mienila Kurilovská.

Podobný názor na rozhodnutie súdu má i advokát Jozef Herbulák. Podľa neho súd zisťuje vždy pri peňažnom treste pomery odsúdeného. Aj finančná pokuta musí byť pre páchateľa primeraná. „Ak nevlastní žiaden majetok a v minulosti sa nepreukázalo, že sa úmyselne majetku zbavoval a nepreviedol ho na blízkych, nemá sa súd o čo oprieť,“ povedal Herbulák.

Jozef Majský na Špecializovanom trestnom súde v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pezinok, specialny sud, majsky, Jozef Majský na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a bývalá trestná sudkyňa Monika Jankovská predpokladá, že súd Majskému neuložil peňažný trest s ohľadom na jeho osobné a majetkové pomery. „Súd zrejme zistil, že odsúdený nebude schopný zaplatiť peňažný trest. Senát v tomto prípade nemal inú zákonnú možnosť,“ uviedla Jankovská. Podľa nej je však paradoxom, že práve dôchodcovia boli obeťami podvodného konania majiteľov tejto spoločnosti. A štát nedokázal v medziach zákona ochrániť ich úspory tak, ako teraz chráni Majského dôchodok.

Pri iných, bežných dôchodcoch súdy na to, že sú nemajetní, neprihliadajú. Takmer denne rozhodujú o exekúciách tisícov dôchodcov, ktorých penzia nedosahuje často ani priemerný dôchodok 400 eur. Tí musia vyžiť mesačne zo životného minima 198 eur, ktoré im zostane po splácaní pôžičiek za nevýhodné nákupy u šmejdov či pôžičky z nebankoviek, ktoré im sťahujú z účtov exekútori.

Hoci samotný Majský oficiálne už žiadne firmy nevlastní, jeho potomkovia sú majiteľmi viacerých firiem, ktoré majú podľa obchodného registra účtovnú hodnotu niekoľko desiatok miliónov eur. Rodina Majských vlastní tiež po celom Slovensku množstvo nehnuteľností. Majský bol od založenia akciovej spoločnosti Sipox od roku 1999 až do roku 2001 predseda predstavenstva tejto akciovej spoločnosti. Potom prevzala šéfovanie rodinnému impériu jeho dcéra Eva.

Sociologička Silvia Porubänová povedala, že táto kauza sa ťahá už toľké roky, že ľudia nad ňou zlomili palicu. „Spravodlivosť v tomto prípade trvala pridlho a verejnosť už trest pre Majského veľmi nezaujíma,“ reagovala sociologička.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta je s rozsudkom, ktorý je neprávoplatný, spokojný. Obvinení sa proti nemu hneď odvolali. Rozhodovať bude Najvyšší súd.

Naopak, s rozhodnutím súdu sú nespokojní podvedení ľudia. Nevylučujú, že podajú na súd hromadnú žalobu. Pri odškodnení asi 44-tisíc klientov Horizontu pred dvoma rokmi konkurzný správca vyplatil zlomok ich vkladov. Veritelia vložili do tejto nebankovky asi 368 miliónov eur (11 miliárd Sk). Sľubovali im 20– i 30-percentné zhodnotenie. Späť však dostali len 4,5 percenta z toho, čo do nebankovej spoločnosti vložili. Ešte menej, len jedno percento toho, čo tam vložili, by mali dostať veritelia BMG Investu. Do konkurzu BMG si prihlásilo vyše 100-tisíc veriteľov pohľadávky za asi 468 miliónov eur (14 miliárd Sk).

Poškodení ľudia sa dožadujú svojich peňazí, aj keď pred rokom 2002 odborníci aj politici upozorňovali, že podstupujú obrovské riziko. „Zavretie Majského a jeho spoločníkov nám nijako nepomôže. Poškodení klienti BMG sa potrebujú konečne dozvedieť, kde skončili ich celoživotné úspory a získať odškodnenie od štátu,“ povedal predseda Združenia poškodených občanov Štefan Šipoš.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #BMG Invest #Jozef Majský