TA3: Jobbik treba na Slovensku eliminovať, tvrdí Blaha

Strana Jobbik patrí k tomu najobludnejšiemu a treba ju eliminovať zo Slovenska. V nedeľnej relácii TA3 V politike to povedal poslanec NR SR Ľuboš Blaha (SMER-SD). Zároveň však ubezpečil, že žiaden pravicový extrémista nemôže narušiť dobré vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom, ktoré sú dnes výborné. Blaha tak reagoval na udalosť, keď si poslanec maďarského parlamentu a podpredseda strany Jobbik István Szávay otvoril v Dunajskej Strede poslaneckú kanceláriu.

25.10.2015 14:46
debata (40)

Ako Blaha uviedol, jeden z dôvodov dobrých vzťahov s Maďarskom je aj to, že v slovenskom parlamente dnes nie je ani maďarská ani slovenská národne orientovaná strana. Zároveň vyzdvihol spoluprácu s Maďarskom v rámci krajín V4.

Poslaneckú kanceláriu podpredsedu Jobbiku na Slovensku odmietol aj člen predsedníctva strany SMK Gyula Bárdos. Reakcia SMK sa páčila tiež predsedovi strany SNS Andrejovi Dankovi, ktorý dodal, že je dôležité, aby politické strany jasne deklarovali nemennosť hraníc a funkčnosť štátu ako celku. Danko pripomenul, že to nie je prvá aktivita Jobbiku na Slovensku. „Keď boli parlamentné voľby, tak tu mal Jobbik bilbordy. Súvisí to aj s rozdávaním občianstva, ktoré dnes ide do ústrania, či s volebným právom zahraničných Maďarov. Je tu niekoľko tisíc ľudí, ktorí majú maďarské občianstvo, žijú tu a už nemôžu mať slovenské občianstvo,“ hovorí Danko s tým, že síce môžeme deklarovať, že vzťahy medzi Maďarmi a Slovákmi sú dobré, ale z hľadiska medzinárodného práva je tu problém udeľovania občianstva.

Blaha dnes v súvislosti s rastúcim extrémizmom uviedol, že príčiny počiatku extrémizmu súvisia do veľkej miery aj s hospodárskou krízou, ktorá vypukla v roku 2008. „Vždy, keď máme veľkú krízu, ktorá potom prerastie do sociálnej krízy, a ak štáty nereagujú dostatočne rýchlo a silno sociálne, vzrastá frustrácia ľudí,“ povedal Blaha, ktorý tiež dodal, že napríklad na Ukrajine zlyhali západné veľmoci, keď nedokázali pomenovať neonacistické združenia a hnutia len preto, že boli pravicové voči Rusku.

Danko dodal, že extrémizmus vzniká v prípadoch, keď je neschopná vláda, keď sa ľudia nedokážu dovolať svojho práva, postarať sa o svoju rodinu a vzniká ako prejav zúfalstva človeka. Treba podľa neho vytvárať také fungovanie štátu, aby ľudia nemuseli vyjsť na ulicu a demonštrovať. Danko tiež dodal, že v parlamentnej demokracii sú za stav zodpovední politici a politické strany. V prvom rade sa podľa neho treba zaoberať fungovaním politických strán, zákonom o politických stranách, potláčať akékoľvek extrémistické prejavy a nedovoliť, aby sa extrémistická strana stala parlamentnou.

Bárdos sa zároveň vyjadril aj k umiestneniu tábora v Gabčíkove. Ako uviedol, ak sa SMK dostane do parlamentu, plánuje dať návrh na zmenu zákona tak, aby bol miestny plebiscit vnímaný vážnejšie ako dnes.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jobbik #Ľuboš Blaha