Vláda rozhodne o styčnom integračnom tíme NATO na Slovensku

Styčný integračný tím NATO (NATO Force Integration Units - NFIU) na Slovensku, ktorého vytvorenie odsúhlasili ministri obrany členských krajín NATO 8. októbra, by mal sídliť v kasárňach vo Vajnoroch. Pôsobiť by tam malo 41 osôb, z toho 21 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Zvyšných vojakov doplnia ostatné členských krajiny NATO.

25.10.2015 17:56
debata (298)

Uvádza sa to v materiáli, o ktorom bude v stredu rokovať vláda. Vláda musí vyjadriť súhlas s prítomnosťou vojakov zahraničných ozbrojených síl súvislosti s ich pôsobením v NFIU. Súhlasiť s pôsobením cudzích vojakov na našom území musí aj parlament.

Z dôvodu možnosti zapojenia aj iných členských štátov NATO do NFIU a z hľadiska zachovania flexibility pri prípadných zmenách zahraničnej účasti neurčuje materiál explicitne jednotlivé štáty, ktorých príslušníci budú v NFIU pôsobiť. V sú­časnosti o miesta prejavili záujem Česká republika, Spojené štáty americké, Nemecká spolková republika, Maďarsko, Poľská republika, Turecká republika a Rumunsko, uvádza sa v materiáli.

Styčný integračný tím NATO vznikne na území Slovenskej republiky v roku 2016. Plnú operačnú spôsobilosť by mal dosiahnuť do konca roka 2016. Úlohou NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť NATO a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Počas mieru bude podporovať plánovacie aktivity. NFIU bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie prítomnosti síl členských štátov NATO v prípade ich plnenia ich úloh na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení  ozbrojených síl Slovenskej republiky s ozbrojenými silami členských štátov NATO.

Pôsobenie NFIU sa na základe rozhodnutia Severoatlantickej rady bude riadiť Protokolom o statuse medzinárodných vojenských veliteľstiev zriadených podľa Severoatlantickej zmluvy. Rezort obrany už začal s prípravnými prácami na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre NFIU. Slovenský tím bude začlenený pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne.

298 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Styčný integračný tím NATO