Spustila tragédiu na trati bitka v bistro vozni?

Dvaja muži naraz zomreli na železničnej trati pri obci Šenkvice. Podľa prvotných informácií spolu cestovali v nedeľnom rýchliku smerujúcom z Košíc do Bratislavy. Po hádke a bitke z neho mali postupne vyskočiť vo chvíli, keď okolo prechádzal protiidúci vlak. Túto verziu však polícia nepotvrdila.

26.10.2015 12:02 , aktualizované: 17:06
debata (46)

Scéna ako z akčného filmu, tak hovoria svedkovia o šarvátke medzi cestujúcimi rýchlika, ktorý v nedeľu popoludní vyrazil z Košíc do hlavného mesta. Údajne sa pod vyhrotenú situáciu podpísal aj alkohol. Dvaja muži sa mali v jedálenskom vozni najskôr pohádať, neskôr medzi nimi malo dôjsť k bitke. Počas nej mal vziať jeden z nich do ruky nôž a druhého bodnúť. Do konfliktu mali byť podľa svedkov zapojení štyria ľudia.

Napadnutý muž sa snažil z idúceho vlaku utiecť a vyskočil z neho. Útočník ho mal nasledovať. Z opačného smeru sa k nim blížil ďalší vlak, ktorý ich usmrtil. Jeden z cestujúcich vtedy zatiahol záchrannú brzdu. Hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová potvrdila, že bola použitá.

Nešťastie sa odohralo okolo deviatej hodiny večer pri obci Šenkvice v okrese Pezinok. Do cieľovej stanice chýbalo len niekoľko kilometrov. Policajti rýchlik po núdzovom zastavení prezreli, vypočuli svedkov. Cestujúci nakoniec tým istým vlakom dorazili do Bratislavy okolo polnoci. Podrobnosti prípadu polícia neprezradila. Nepotvrdila ani verziu o hádke a skoku z vlaku. Experti skúmajú jeden vozeň rýchlika, kde sa mala odohrať bitka. Podľa Morháčovej ide o bistro vozeň skombinovaný s miestami na sedenie, ktorý je odstavený.

Telá dvoch mužov boli na trati od seba vzdialené asi 500 metrov. „V úseku medzi železničnou stanicou Cífer a železničnou stanicou Šenkvice bolo v 28,66 kilometri nájdené telo osoby mužského pohlavia bez známok života,“ povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Záchranári už len skonštatovali, že muž podľahol zraneniam, ktoré boli pravdepodobne spôsobené silným nárazom vlaku.

Asi o 500 metrov ďalej našli telo druhého muža. „Osoba utrpela v dôsledku zrážky s vlakom ťažké devastačné zranenia nezlučiteľné so životom,“ doplnil Szeiff. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Starosta Šenkvíc Peter Fitz si na podobný prípad nespomína. „V minulosti tu vlak zrazil dievča, ale takéto niečo sa tu nestalo,“ povedal starosta. Podľa Ľubomíra Mitasa zo Železníc Slovenskej republiky ide o ojedinelý a mimoriadne tragický prípad.

Nehoda odstavila dopravu na hlavnom koridore Bratislava – Trnava na niekoľko hodín, až do pol tretej rána. Meškalo 12 vlakov od dvoch minút až do viac ako päť hodín. Ďalšie tri vlaky neprešli plánovanú trasu. „Väčším dosahom sa podarilo zabrániť odklonom dopravy cez Galantu, meškania sa však dotkli viac ako tisícky cestujúcich,“ dodala Morháčová.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #bitka #Šenkvice