Advokáti i sudcovia varujú pred zrušením dovolania

Pred časom senát Najvyššieho súdu vedený Štefanom Harabinom zrušil rozsudky dvoch policajtov odsúdených za korupciu. Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal dovolanie v neprospech týchto policajtov. Po novom by to už minister urobiť nemohol.

27.10.2015 12:39
generalna prokuratura Foto: ,
Generálna prokuratúra tvrdí, že inštitút dovolania je koncipovaný veľmi široko.
debata (3)

Od januára by sa mal zrušiť mimoriadny opravný prostriedok, ktorým je dovolanie. Nahradiť by ho mala sťažnosť pre porušenie zákona. Advokáti aj časť sudcov však upozorňujú, že zrušenie dovolania zasiahne do princípu rovnosti strán v súdnom konaní v neprospech obvineného.

Kým dovolanie, ktoré platí od roku 2006, môžu podať v trestnom konaní obidve strany, teda obvinený, ako aj generálny prokurátor, po novom bude môcť sťažnosť pre porušenie zákona iniciovať len generálny prokurátor, respektíve minister spravodlivosti. Ten však len v prospech obvineného.

O tom, či inštitút dovolania predsa len zostane a v Trestnom poriadku sa objaví aj sťažnosť pre porušenie zákona, bude rozhodovať parlament definitívne v novembri pri schvaľovaní novely zákona o prokuratúre.

Podľa Generálnej prokuratúry, ktorá chce dovolanie zrušiť a nahradiť ho sťažnosťou pre porušenie zákona, je inštitút dovolania koncipovaný veľmi široko. Dovolanie je mimoriadny opravný prostriedok, ktorým generálny prokurátor, ale aj obvinený napáda právoplatné rozhodnutia súdu. Podľa prokuratúry desať rokov jeho účinnosti ukázalo, že najviac tento inštitút využívali obvinení.

Sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko vo svojej analýze zverejnenej v Právnych listoch však upozorňuje, že znovuzavedenie inštitútu sťažnosti pre porušenie zákona zvýhodňuje jednu procesnú stranu – prokurátora, ktorému vytvára „akýsi tretí stupeň“. Podľa Šamka obvinený už nebude mať k dispozícii mimoriadny opravný prostriedok, ktorým by sa sám mohol domôcť nápravy právnych pochybení v rozhodnutí súdov, ale bude sa musieť vždy spoliehať len na generálneho prokurátora či ministra spravodlivosti, ktorým bude môcť dať podnet.

Podľa trestného advokáta Ondreja Mularčíka sťažnosť pre porušenie zákona by bola len v rukách generálneho prokurátora. „Oklieštila by sa možnosť pre obhajobu, pričom dovolanie je rovnocenný inštitút pre obe strany sporu,“ argumentuje Mularčík.

Podanie dovolania je spojené s poplatkom, ktorý sa pohybuje v tisíckach eur. Za podanie podnetu na dovolanie generálnemu prokurátorovi však účastník konania neplatí nič.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Tomáš Borec #dovolanie