Na Slovensku bude pôsobiť styčný integračný tím NATO

Vláda odsúhlasila pôsobenie styčného integračného tímu NATO (NATO Force Integration Units - NFIU) na Slovensku. Jeho vytvorenie schválili ministri obrany členských krajín NATO 8. októbra.

28.10.2015 11:34
debata (266)

Integračný tím bude sídliť v kasárňach v bratislavských Vajnoroch. Pôsobiť tam bude 41 osôb, z toho 21 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Zvyšní vojaci budú z ostatných členských krajín NATO, uvádza sa v materiáli, ktorý schválila vláda. Okrem vlády musí súhlasiť s pôsobením cudzích vojakov na našom území aj parlament.

Z dôvodu možnosti zapojenia sa aj iných členských štátov NATO do NFIU a z hľadiska zachovania flexibility pri prípadných zmenách zahraničnej účasti neurčuje materiál explicitne jednotlivé štáty, ktorých príslušníci budú v NFIU pôsobiť. V súčasnosti o pozície v NFIU na území Slovenskej republiky prejavili záujem Česká republika, Spojené štáty americké, Spolková republika Nemecko, Maďarsko, Poľská republika, Turecká republika a Rumunsko, uvádza sa v materiáli.

Styčný integračný tím NATO vznikne na území Slovenskej republiky v roku 2016. Plnú operačnú spôsobilosť by mal dosiahnuť do konca roku 2016. Úlohou NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť NATO a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Počas mieru bude podporovať plánovacie aktivity. NFIU bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie prítomnosti síl členských štátov NATO v prípade plnenia ich úloh na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení ozbrojených síl Slovenskej republiky s ozbrojenými silami členských štátov NATO. Pôsobenie NFIU sa na základe rozhodnutia Severoatlantickej rady bude riadiť Protokolom o statuse medzinárodných vojenských veliteľstiev zriadených podľa Severoatlantickej zmluvy.

Rezort obrany už začal s prípravnými prácami na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre NFIU. Slovenské NFIU bude začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE), uvádza sa v materiáli.

Slovensko sa zapojí do cvičenia NATO CMX 2016

Slovensko sa zapojí do cvičenia krízového manažmentu NATO CMX 2016. Uvádza sa to v materiáli, ktorý schválila vláda. Cvičenie sa uskutoční na budúci rok na jar a rezort obrany za Slovenskú republiku koordinuje účasť, prípravu, realizáciu a bude koordinovať aj vyhodnotenie cvičenia. Uskutočnili sa už tri plánovacie konferencie, záverečná plánovacia konferencia bude v novembri v Budapešti.

Ministerstvo obrany predložilo vláde materiál na schválenie, aby sa vytvorili organizačné, personálne a technické podmienky na úspešné zapojenie Slovenskej republiky do cvičenia.

Cvičenia krízového manažmentu NATO s označením CMX sú cvičenia na najvyššej strategickej úrovni s využitím politicko-vojenských konzultácií a rozhodovacieho procesu NATO. Ako sa uvádza v materiáli, cvičenie bude riadiť Severoatlantická rada pod záštitou generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Zúčastňujú sa na ňom orgány krízového riadenia členských krajín NATO, príslušné civilné a vojenské štruktúry v sídle NATO, medzinárodný štáb NATO, medzinárodný vojenský štáb NATO, situačné centrum NATO, výbory a strategické veliteľstvá NATO s priamo podriadenými veliteľstvami.

Na cvičení sa tiež zúčastnia partnerské krajiny, pozorovatelia a iné medzinárodné organizácie. Cieľom je precvičiť aliančné konzultácie a kolektívny rozhodovací proces podľa článku 4 a 5 Washingtonskej zmluvy, ako aj demonštrovať aliančnú pripravenosť kolektívne reagovať na krízové situácie.

266 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Styčný integračný tím NATO