Kiska: Deň vzniku Československa je v dejinách historický prelom

Prezident Andrej Kiska vyhlásil, že 28. október 1918 predstavuje v našich dejinách historický prelom. Podľa jeho slov sme sa stali spolutvorcami nového štátu, ktorý zaručoval občianske práva a na medzinárodnej scéne vystupoval ako príklad demokratického režimu a ako obhajca spolupráce a mieru.

28.10.2015 12:06
debata (95)

Jeho zakladatelia Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik mu dali do vienka posvätnosť slobody, parlamentnú demokraciu a humanitné ideály. Prezident to uviedol vo vyhlásení k 97. výročiu vzniku Československa.

„Naša verejnosť aj historická obec sa vo veľkej väčšine zhodujú na tom, že nový štát, ku ktorému sa v Martinskej deklarácii z 30. októbra 1918 prihlásili aj reprezentanti slovenského politického života, znamenal pre Slovensko obrovský prínos. Počas jeho existencie vznikli vzdelávacie, kultúrne, spoločenské i politické organizácie, slovenský národ sa politicky i sociálne dotvoril. Pre široké vrstvy obyvateľstva sa otvorili dovtedy nepoznané možnosti navštevovať slovenské školy a uplatniť sa vo verejnom živote,“ pripomína Kiska s tým, že nastal rozkvet združovania a spolčovania, ktorý prispel k rastu občianskeho sebavedomia.

V posledných rokoch existencie prvej republiky, ktorá sa v tých časoch považovala za „ostrov demokracie“, vykonával funkciu predsedu vlády slovenský politik Milan Hodža. „A hoci nový štát za krátke obdobie svojho trvania nevyriešil všetky problémy, ktorým čelil, z jeho demokratického ducha, princípov a hodnôt, o ktoré sa opieral, môžu dodnes čerpať obaja jeho dediči, oba samostatné a navzájom sebe blízke štáty, Slovenská republika a Česká republika,“ dodáva Kiska.

V roku 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra a v roku 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, môžeme podľa Kisku zreteľnejšie pochopiť pokrok, ktorý sme dosiahli na svojej ceste k sebavedomej štátnosti ukotvenej v demokratickej Európe. „A v súčasnom období, keď je demokracia vo svete vystavená skúškam a keď ju aj u nás doma neraz sprevádzajú pochybnosti a kritika, si môžeme uvedomiť, že máme šancu obstáť aj vďaka neoceniteľnej historickej skúsenosti s demokraciou, ktorú sme získali vďaka založeniu Československa,“ dodal na záver Kiska.

Založenie Československej republiky vyhlásili predstavitelia českého politického života v Prahe 28. októbra 1918. Slovenskí predstavitelia sa k nim pridali Martinskou deklaráciou 30. októbra 1918.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Vznik Československa