Po policajtoch odídu do Maďarska aj slovenskí vojaci

Bezpečnostná situácia sa v súvislosti s príchodom tisícok migrantov do Európy zhoršuje, oznámil to premiér Robert Fico. O situácii rokovala Bezpečnostná rada a následne aj kabinet.

28.10.2015 12:36 , aktualizované: 14:41
debata (23)

Zároveň premiér Fico vyhlásil, že dopredu jasne oznamuje, že principiálne odmietame povinné trvalé kvóty a takto sa budeme stavať k tejto téme aj na summite EÚ. „Jasne oznamujem dopredu, že vláda SR nebude súhlasiť s povinnými kvótami,“ dodal.

Fico zároveň uviedol, že nie sme vystavení negatívnym dôsledkom migrácie, ktoré vidíme v iných krajinách. Od samého začiatku robíme opatrenia výrazného charakteru na našich hraniciach a rovnako intenzívne spolupracuje aj s ďalšími krajinami, ktoré majú schengenskú hranicu, vyhlásil. V súvislosti s vývojom situácie venuje Slovensko podľa premiéra podstatne väčšiu pozornosť doplnkovým bezpečnostným opatreniam, ktoré majú chrániť vnútornú bezpečnosť krajiny.

Napriek očakávaniu, že počet nelegálnych migrantov bude postupne klesať, realita je úplne iná, tvrdí Fico. „ Ak od januára do júna 2015 štatistiky hovoria o približne 350-tisíc až 400-tisíc migrantoch, ktorí prekročili hranice schengenu, tak za júl a august to bolo 250-tisíc. Dnes na mesačnej báze prichádza do Európskej únie 250– až 300-tisíc nelegálnych migrantov, čo je 10-tisíc nelegálnych migrantov denne,“ uviedol premiér. Aký majú títo ľudia záujem dokazuje podľa Fica fakt, že v septembri cez Rakúsko prešlo 210-tisíc migrantov a iba 10-tisíc požiadalo o azyl v Rakúsku. Preukázateľne absolútna väčšina, 90 percent týchto ľudí, môže byť označená za ľudí, ktorí majú výhradne ekonomické úmysly, vyhlásil.

Na bezpečnostnej rade hovorili podľa Fica aj o správaní migrantov na území Európskej únie. „Musíme konštatovať, že v táboroch, v ktorých sú migranti, dochádza čím ďalej viac k obrovským konfliktom, a to z náboženských či národnostných dôvodov,“ uviedol. „Počet konfliktov v táboroch je alarmujúci a bude potrebné prijať výnimočné opatrenia ako ich postupne zvládať,“ myslí si slovenský premiér. Na druhej strane upozornil aj na zvyšujúci sa počet útokov extrémistov na tábory a lokality, kde sú umiestnení migranti. „Máme informáciu, že od januára do októbra došlo k 576 útokom na budovy s utečencami, pričom v 523 prípadoch došlo k útoku extrémistov a to je trojnásobný nárast,“ uviedol.

V Maďarsku bude cvičiť zatiaľ 21 slovenských vojakov

Premiér informoval o štvrtkovom špeciálnom cvičení na slovensko-maďarskej hranici. Zúčastní sa na ňom takmer 400 policajtov, hasičov a vojakov, ktorí budú vytvárať spoločné hliadky a dôsledne monitorovať 660 kilometrov dlhú hranicu. Štáb cvičenia bude v Rusovciach.

Vláda zároveň odsúhlasila vyslanie do 30 vojakov a 10 kusov vojenskej techniky v termíne od 1. novembra do 15. decembra na cvičenie Balaton 2015.

Čata prepravy a opráv bude pôsobiť v Kaposvári. Cvičenie je neplánované, pričom Maďarsko ho iniciovalo vzhľadom na migračnú situáciu. Slovensko sa na cvičení zúčastní na základe spoločného postupu v rámci krajín Visegrádskej štvorky (V4).

Premiér Fico spresnil, že do Maďarska v piatok odchádza zatiaľ 21 vojakov do tábora pri Balatone. Pôjdu tam s technikou na prepravu osôb a materiálu, k dispozícii budú mať aj žeriav a cisterny na pitnú vodu. „Vojaci budú na území Maďarska 45 dní a v spolupráci s domácimi vojakmi a poľskými a českými kolegami budú robiť rôzne cvičenia a pripravovať ďalších vojakov na prípadné zasahovanie pri nelegálnej migrácii,“ vysvetlil premiér.

Minulý týždeň odišlo na maďarsko – srbskú hranicu pomôcť zvládnuť migračnú vlnu 50 slovenských policajtov, ktorí vedia po maďarsky či po anglicky. Na hranici budú pôsobiť zatiaľ do 20. novembra, nebudú však aktívne zasahovať, len pomáhať. Poľsko vyslalo 70, Česko 50 policajtov, takže spolu s našimi ich je 170.

V prípade ochrany maďarsko-srbskej hranice minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že zatiaľ sú na túto spoluprácu krajín Visegrádskej štvorky pozitívne ohlasy. Policajti do Maďarska odišli 20. októbra, po mesiaci by sa ich pôsobenie malo vyhodnotiť, to ale musí urobiť maďarská strana. Naši policajti majú podľa Kaliňáka za sebou už aj zadržanie migrantov, ktorí sa hranicu pokúšali prekročiť. „Takže ja si myslím, že plnia svoju úlohu dôsledne,“ uviedol.

Ak bude podľa neho maďarská strana s pôsobením slovenských policajtov na ich území spokojná, Kaliňák si myslí, že by táto spolupráca mala pokračovať. „Máme pomerne dosť záujemcov aj na ďalšiu rotáciu,“ potvrdil. Výhodou podľa neho je tiež to, že slovenskí policajti ovládajú maďarský jazyk. Minister vnútra predpokladá, že by sa do Maďarska mohol prísť pozrieť aj osobne.

O vyslaní policajtov do Slovinska rozhodnú na budúci týždeň

Minister vnútra upozornil, že na rozdiel od Maďarska, kde policajti chránia maďarsko-srbskú hranicu, by v Slovinsku chránili hranicu medzi dvoma členskými štátmi Európskej únie. Takisto podľa neho ešte nie je jasné, či našich policajtov do Slovinska pošleme v rámci dvojstrannej pomoci alebo agentúry Frontex. Ako dodal Kaliňák, ministerstvo rieši aj otázku techniky, teda čo všetko by vo výbave policajtov malo byť. „Predpokladám, že do niekoľkých dní to budeme vedieť uzavrieť a budeme schopní to predložiť na vládu,“ povedal minister.

Ako spresnil premiér Robert Fico, o vyslaní by mohli rozhodnúť v pondelok alebo utorok na budúci týždeň. „Platí, že sme pripravení a máme politickú vôľu schváliť vyslanie jednotky slovenských policajtov na územie Slovinska,“ zdôraznil. Zaujímavosťou ale je, že mandát na pôsobenie policajtov sa nemá dotýkať len ochrany hraníc pred nelegálnou migráciou, ale sa má týkať, a to je mimoriadne citlivé, ochrany verejného poriadku v Slovinsku. „Je to dosť nevídané, aby policajti iného štátu garantovali ochranu verejného poriadku v inom štáte,“ skonštatoval.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #cvičenie #vojaci #Balaton 2015