Tomanová má stranícku prestávku. Chce byť komisárkou

Dve straníčky a dvaja ľudia z mimovládneho sektora. Takí sú štyria kandidáti na novozriadený post detského ombudsmana, ktorý by mal špeciálne dohliadať a upozorňovať na situáciu i porušovanie práv detí na Slovensku.

29.10.2015 12:00
Viera Tomanová Foto: ,
Viera Tomanová (na snímke) požiadala o pozastavenie členstva v Smere.
debata (23)

Vytvorenie tohto úradu už 14 rokov žiada Výbor OSN pre práva detí, ktorý upozorňuje, že ombudsman musí byť skutočne nezávislý, čiže nemá byť viazaný na žiadnu politickú stranu.

Parlament bude prvého detského komisára voliť v novembri. Dvaja zo štyroch kandidátov sú pritom členovia politických strán. Smer postavil exministerku práce a sociálnych vecí Vieru Tomanovú a opozičná SaS exposlankyňu Natáliu Blahovú.

Naopak, z mimovládneho sektora je Ondrej Gallo, ktorého navrhuje 10 neziskoviek z Koalície pre deti, pričom jeho kandidatúru predložil do parlamentu šéf ľudskoprávneho výboru Rudolf Chmel (Most – Híd), a Jozef Mikloško z mimovládky Úsmev ako dar, ktorá podporuje Alianciu za rodinu, a jeho kandidatúru podal Pavol Hrušovský (KDH).

„Výbor podrobne skúma, či krajina plní princípy, ktoré má mať ombudsman a celý úrad. Nie je to o tom, že niekto založí úrad, dá mu nálepku a povie, že máme detského ombudsmana,“ hovorí Peter Guráň, zástupca Slovenska vo Výbore OSN pre práva detí.

Jedným z hlavných princípov, ktorým sa má komisár riadiť, je nezávislosť. „Ombudsman a celý úrad by mal byť koncipovaný tak, že nie je previazaný so žiadnou politickou stranou v krajine, tobôž nie s vládnucou. To je jeden z prvých bodov, ktorý sa vždy skúma,“ vysvetľuje Guráň. OSN pritom vždy kritizuje štáty, kde detských ombudsmanov nominuje vláda.

Komisárom pre deti musí byť podľa zákona človek bez straníckej príslušnosti, navyše kandidát na tento post potrebuje podporu najmenej piatich mimovládnych organizácií, ktoré najmenej päť rokov pracujú v oblasti práv detí.

Zákon však jednoznačne nevylučuje, aby sa detským ombudsmanom stal bývalý straník, ktorý sa členstva v strane vzdal. „Človek, ktorý vystúpi týždeň pred voľbou z nejakej politickej strany, nespĺňa kritérium nezávislosti,“ upozorňuje Guráň.

S dvoma straníckymi kandidátkami – Tomanovou a Blahovou – sa nám v stredu nepodarilo skontaktovať. Blahová ešte pred podaním kandidátky povedala, že členstva v SaS sa vzdá. Hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová v stredu iba informovala, že Tomanová požiadala o pozastavenie členstva.

Všetci štyria kandidáti sa predstavia na budúci týždeň pri vypočutí pred parlamentným ľudskoprávnym výborom. Ten by sa mal pozrieť aj na to, aké mimovládne organizácie jednotlivých kandidátov podporili.

„Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny momentálne uskutočňuje kontrolu doručených návrhov kandidátov. Vzhľadom na počet doručených návrhov a s tým súvisiacu náročnosť kontroly je predpoklad jej ukončenia v priebehu budúceho týždňa,“ uviedol tlačový odbor parlamentu na našu otázku, aké neziskové organizácie sa pridali na stranu političiek.

Práve zloženie mimovládok, ktoré podporujú jednotlivých kandidátov, môže ukázať, nakoľko bude budúci ombudsman otvorený rôznym témam, ktoré sa týkajú detí. „Myslím si, že náš kandidát dokáže zastrešiť široké spektrum tém. Čo sa týka iných kandidátov, buď nemajú skúsenosti, alebo len minimálne so spoluprácou s neziskovými organizáciami, ktoré pracujú v oblasti práv detí, alebo sú dosť úzko špecializovaní na jednu oblasť,“ hovorí Dana Rušinová z Nadácie pre deti Slovensko, ktorá v rámci Koalície pre deti podporuje nezávislého kandidáta Ondreja Galla.

V Koalícii pre deti sú napríklad Centrum Slniečko a združenie Náruč, ktoré pracujú so zanedbávanými a týranými deťmi, či Unicef a Linka detskej istoty.

Mikloška zas okrem Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar podporil Slovenský skauting, Fórum riaditeľov a zamestnancov detských domovov, eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev mládeže, Spoločenstvo evanjelickej mládeže či Klub mnohodetných rodín a ďalšie.

Tomanovej kandidatúru podľa vyjadrenia tlačového odboru Smeru podporili tiež viaceré mimovládky. Sú medzi nimi Stála konferencia organizácií III. sektora, Národný inštitút rozvoja práce a sociálnej komunikácie, združenie Ženy bez národnostného rozdielu a farby pleti, Pomoc občanom v núdzi, združenie Za emancipáciu a integráciu Rómov, Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít a iné.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #detský ombudsman #Viera Tomanová