Nové logo zaručí bezpečnosť pri nákupe liekov cez internet

Internetové lekárne musia mať od júla nové logo, podľa ktorého je jasné, že nepredávajú falošné lieky. Spoločné logo zaviedla Európska komisia pre všetky internetové lekárne v štátoch Európskej únie, aby ochránila pacientov. Na Slovensku sa toto opatrenie dotklo viac ako 50 lekární.

29.10.2015 15:00
debata (2)

„Falšované lieky predstavujú v súčasnej dobe veľkú hrozbu pre verejné zdravie a bezpečnosť pacientov. Najčastejšie sa k nim pacienti dostávajú prostredníctvom rôznych anonymných internetových stránok,“ uvádza Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Pri nákupe liekov z takýchto zdrojov hrozí podľa ŠÚKL, že ľudia dostanú falšované alebo nekvalitné produkty, ktoré neobsahujú to, čo deklarujú. Ich užitie môže viezť k výraznému poškodeniu zdravia pacienta.

Takéto opatrenie podľa prezidenta lekárnickej komory Ondreja Sukeľa vyplynulo zo snahy ochrániť spotrebiteľov pred nakupovaním nelegálnych liekov, ako aj nekvalitných a nebezpečných prípravkov.

„Preto Európska komisia pristúpila na používanie tzv. spoločného loga, ktorým by mali byť označené všetky stránky internetových lekární,“ povedal Sukeľ s tým, že internetovú lekáreň môže prevádzkovať len kamenná lekáreň, ktorá má povolenie od samosprávneho kraja. Logo získa lekáreň po podpise zmluvy so ŠÚKL.

Nové logo internetových lekární Foto: www.sukl.sk
logo, internetové lekárne Nové logo internetových lekární

Pacient, ktorý si bude chcieť kúpiť lieky prostredníctvom internetovej lekárne, bude mať možnosť overiť si, či nejde o falošnú. Kliknutím na logo bude automaticky presmerovaný na webovú stránku Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, na ktorej sa nachádza zoznam všetkých subjektov oprávnených ponúkať predaj liekov na diaľku. V prípade, že pacient danú lekáreň v zozname nenájde, neodporúča sa mu pokračovať ďalej v nákupe.

Spoločné logo pre internetový výdaj liekov má vo všetkých členských krajinách rovnaký dizajn a technické podrobnosti. Skladá sa z grafického obrazca s vlajkou štátu. Pod logom je uvedený text a kliknutím naň sa dá overiť legálnosť webových stránok v domácom jazyku.

„Štátny ústav pre kontrolu liečiv už v minulosti vydal viacero oznamov, v ktorých vyzýval občanov na obozretnosť pri nákupe liekov cez internet. Pacientom odporúčame, aby si pred nákupom liekov cez internet overili na stránkach ŠÚKL, či sa daná lekáreň nachádza v zozname subjektov vykonávajúcich internetový výdaj,“ píše sa v stanovisku ústavu. Opätovne vyzýva verejnosť, aby v záujme vlastnej bezpečnosti postupovali pri nákupe liekov cez internet podľa spomínaných odporúčaní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárne