Skoku z vlaku predchádzala hádka, tvrdí polícia

Do záhadnej smrti dvoch mužov na železničnej trati pri Šenkviciach vnáša viac svetla polícia. Tá už začala tri trestné stíhania. K tragédii došlo minulú nedeľu počas jazdy nočného rýchlika z Košíc do Bratislavy. Dvaja mladí muži z doteraz nejasných príčin vyskočili v blízkosti Šenkvíc z idúceho vlaku.

30.10.2015 11:00
debata

Prípadom sa zaoberá oddelenie železničnej polície, ktoré vedie dve trestné stíhania vo veci usmrtenia a trestné stíhanie vo veci nebezpečného vyhrážania.

Tragédii podľa vyšetrovateľov predchádzala hádka medzi dvomi mladíkmi v bufetovom vozni, ktorého jedna polovica je reštauračnou časťou a druhá je určená pre cestujúcich. Počas konfliktu jeden z nich vytiahol nôž a začal sa spolucestujúcim aj personálu vyhrážať smrťou. Svoje slová zdôrazňoval bodaním do barového pultu. Po chvíli agresívny muž odišiel do zadnej časti vozňa, kde v tom čase neboli žiadni cestujúci.

Druhý mladík sa pobral na opačnú stranu vagóna a tam sa snažil otvoriť bočné dvere. „Jeden z cestujúcich sa mu v tom snažil zabrániť, ale neúspešne. Muž vyskočil počas jazdy z bočných dverí a dopadol na vedľajšiu koľaj. Cestujúci okamžite zatiahol ručnú brzdu,“ uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Rušňovodič vlaku, ktorý šiel po vedľajšej koľaji do Žiliny, zbadal ležať v koľajisku ľudské telo. Aj napriek okamžitému použitiu rýchlobrzdy zrážke už nedokázal zabrániť. Privolaný lekár na mieste konštatoval smrť v dôsledku devastačných poranení nezlučiteľných so životom. Pri prehľadávaní okolia polícia našla v tráve telo druhého muža, ktorý sa predtým vyhrážal cestujúcim v bufetovom vozni. Podľa doteraz zistených skutočností aj on vyskočil počas jazdy z vlaku. Prečo sa mladíci k takémuto kroku rozhodli, nie je stále známe.

Incident sa odohral v rýchliku Železničnej spoločnosti Slovensko, tá sa však k prípadu nechce vyjadrovať, kým nie je vyšetrovanie ukončené. Zuzana Červená z odboru komunikácie spoločnosti pre Pravdu povedala, že v rýchlikoch sú dvere blokované a nie je možné ich počas jazdy otvoriť. Vo vozni je však zariadenie, ktoré v prípade núdze umožňuje toto blokovanie vypnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Šenkvice #skok z vlaku