Kontrola potvrdila v Žiline čiernu stavbu

Stavba sa začala, hoci kórejský investor na to nemal potrebné povolenia. Štátny stavebný dohľad na pozemku v Žiline, kde má vyrásť nová fabrika, vo štvrtok urobil kontrolu. Tá potvrdila čiernu stavbu. Firme zakázal pokračovať v nepovolených prácach.

30.10.2015 13:00
04 dole 4x jal Foto: ,
Výstavba novej výrobnej haly v Žiline sa začala bez potrebných povolení.
debata (6)

Investor rozhodnutie stavebného dohľadu pozná, jeho zástupcovia sa totiž zúčastnili na včerajšej inšpekcii. „Stavebník sa priamo na mieste dozvedel, že musí ukončiť akékoľvek nepovolené stavebné práce,“ pripomenul hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Ak sa rozhodne stavať ďalej, na rad príde písomné upozornenie. „Ak ani toto rozhodnutie nebude rešpektovať, potom to preberú orgány činné v trestnom konaní, lebo stavebník by sa dopúšťal trestného činu,“ doplnil Čorba.

Na pozemku, ktorý sa nachádza pri výpadovke zo Žiliny na Bratislavu, medzi ulicami Kragujevská, Priemyselná a Cestárska, plánuje firma Sungwoo Hitech rozšíriť svoj výrobný závod v Žiline. Kórejská spoločnosť, ktorá dodáva komponenty pre automobilový priemysel, tvrdí, že výsledky kontroly bude rešpektovať.

„Pevne veríme, že vzniknuté nedopatrenia sa podarí v dohľadnej dobe napraviť, čím bude umožnené napredovanie projektu, ktorý prinesie do mesta Žiliny a žilinského regiónu nové pracovné príle­žitosti,“ reagoval Lukáš Ďurech, projektový manažér Sungwoo Hitech Slovakia. Na otázku, prečo začali so stavebnými prácami bez povolenia, neodpovedal.

Žilinský stavebný úrad ešte bude rozhodovať o pokute. Jej horná hranica môže byť 165-tisíc eur, investor až takú vysokú sankciu zrejme nedostane. „Prvá pokuta je výchovného charakteru, to znamená, že nie sme v stave, keď by bola postavená celá hala, kde by, samozrejme, sankcia bola úplne iná,“ naznačil pred pár dňami vedúci stavebného odboru Mestského úradu v Žiline Jozef Oswald.

Spoločnosť teraz musí požiadať o legalizáciu stavby a dodatočné stavebné povolenie. „Dá sa predpokladať, že stavba bude povolená, ak investor dodá stavebnému úradu všetky potrebné dokumenty k tomu, aby bolo vydané stavebné povolenie,“ povedal hovorca Čorba.

Mesto rozšírenie výroby na svojom území podporuje, v novej fabrike vidí ekonomické výhody aj nové pracovné miesta, ktorých má vzniknúť 250 až 300. Čorba poukázal, že stavba je v súlade s územným plánom. S tým však nesúhlasí architekt a predseda komisie územného plánovania a výstavby mestského zastupiteľstva Dušan Maňák. „Budem žiadať, nech sa mesto obráti na Komoru architektov, ktorá posúdi tento zámer, a som presvedčený o tom, že nemôže konštatovať, že je to v súlade s územným plánom,“ oponuje Maňák.

Na fakt, že firma stavia načierno, upozornil anonym. Stavba znepokojuje obyvateľov susednej bytovky. Tí plánujú byť účastníkmi stavebného konania a vzniesť pripomienky. Po výstavbe novej fabriky sa obávajú zhoršenia životných podmienok. Investor tvrdí, že plánovaná výroba „predstavuje menšiu environmentálnu a dopravnú záťaž v porovnaní so súčasným stavom“.  Firma zvažuje opatrenia ako zelený plot, zhrubnutú izolačnú fasádu na výrobnej hale, prípadne aj protihlukovú bariéru medzi bytovkou a závodom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #čierna stavba #Žilina #kontrola #investor