Fico na rozlúčke s vojakmi: Utečenecká kríza je aj bezpečnostná

V súvislosti s pretrvávajúcim prílevom utečencov do Európy rastie bezpečnostné riziko. Vyhlásil to premiér Robert Fico na slávnostnom ceremoniáli pri príležitosti vyslania slovenskej vojenskej jednotky do Maďarska na cvičenie, ktoré zorganizovala Budapešť v súvislosti s migračnou krízou.

30.10.2015 12:55
Cvičenie Balaton 2015 Foto: ,
Zľava: Minister obrany Martin Glváč a predseda vlády Robert Fico počas oficiálnej rozlúčky pri príležitosti odchodu slovenských vojakov na cvičenie Balaton 2015 v Maďarsku.
debata (28)

Po policajtoch odchádzajú pre migračnú krízu do Maďarska aj slovenskí vojaci. Na požiadanie maďarskej strany odchádza na cvičenie Balaton 2015 čata prepravy a opráv. Ide o 21 vojakov a 10 kusov vojenskej techniky, ktorá bude slúžiť na prepravu osôb a materiálu, k dispozícii majú aj cisterny na pitnú vodu. V Maďarsku budú na cvičení do 15. decembra spolu s ďalšími kolegami Visegrádskej štvorky – Poliakmi aj Čechmi.

"Potvrdzujú sa správy pochádzajúce zo spravodajského prostredia viacerých členských štátov Európskej únie, že narastá bezpečnostné riziko. Objavuje sa čoraz viac migrantov, ktorí boli napojení na rôzne teroristické aktivity v Sýrii alebo v iných štátoch. Je dokázané, že dochádza k náboru medzi migrantmi zo strany predstaviteľov Islamského štátu, "uviedol Fico.

Podľa Fica utečenecká kríza nie je len humanitárneho charakteru, ale treba ju vnímať aj ako bezpečnostnú krízu. Dodal, že každý deň prichádza do Európy 10 000 až 11 000 migrantov, z toho väčšina vraj prichádza iba za lepšími ekonomickými podmienkami.

Premiér za dôležitú označil ochranu vonkajšej schengenskej hranice a zastavenie nelegálnej migrácie, pretože v opačnom prípade EÚ utečeneckú krízu nezvládne. „Nemožno reagovať na migračnú krízu len policajnými zložkami. Nevyhnutná je aj spolupráca ozbrojených síl,“ povedal.

„Naši vojaci nejdú do priameho kontaktu s migrantmi, a to by ani nebolo vhodné,“ dodal premiér. Zároveň uviedol, že nakoniec môže byť situácia, že v súvislosti s utečeneckou krízou bude niekoľko sto slovenských policajtov a vojakov slúžiť mimo územia Slovenska.

Premiérove slová podporil aj minister obrany Martin Glváč, ktorý tiež zdôraznil, „že účasť na takomto cvičení je bezprecedentným rozhodnutím v našej histórii a maďarská strana veľmi víta našu účasť“. Náčelník generálneho štábu Milan Maxim vysvetlil, že ide o cvičenie, ale za veľmi reálnej situácie. Maďarské ozbrojené sily sú nasadené na riešenie utečeneckej krízy, ostatné jednotky V 4 budú plniť iné úlohy. Naša jednotka bude plniť len logistické úlohy – prepravovať ľudí, potraviny a vodu a môže robiť opravy. Napríklad českí vojaci budú pripravovať stravu, dodal.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #Martin Glváč #Milan Maxim #migračná kríza #bespečnostné riziká