Čaká nás skôr jarné, ako dušičkové počasie

Keď sa vyberieme navštíviť hroby svojich blízkych, nečaká nás typické dušičkové počasie, sychravé a chladné, ale skôr jarná pohoda s teplotami až 17 stupňov Celzia. Príjemný charakter si počasie pravdepodobne udrží aj najbližšie dva týždne.

31.10.2015 08:00
debata (1)

Po iné roky bývalo v týchto dňoch okolo päť stupňov, niekedy aj okolo nuly. Teraz sa teplota dostáva pri oblačnom počasí nad 10 stupňov, a keď zasvieti slnko, zaznamenali sme aj okolo 17 stupňov. Zaujímavosťou je, že vyššie už teplota nestúpa. Odborníci to vysvetľujú oblačnosťou.

„Tým, že slnko svieti iba istú časť dňa, vzduch sa rozohreje iba do takejto úrovne a nestúpne napríklad až k 20 stupňom. Naposledy sme na Slovensku mali 20-stupňové teploty vzduchu 8. októbra,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Zaujímavý je aj pohľad na krajinu, keď je na stromoch veľa lístia, ešte všetko neopadalo. Niekde dokonca rozkvitli jablone, na trávnikoch vidieť kvety púpav a sedmokrások. Nie je to ten smutný pohľad, aký by Dušičkám zodpovedal. Spôsobili to nedávne dažde a súčasné relatívne teplé obdobie, ktoré dali prírode jarný impulz.

Ale nebudú to najteplejšie Dušičky v histórii. Historicky najvyššiu teplotu na Sviatok všetkých svätých (1. novembra) meteorológovia zaznamenali v roku 1962, keď v Kamenici nad Cirochou vystúpila teplota na 21,4 stupňa Celzia.

Ako bude?

  • Sobota Jasno až polojasno, ráno a predpoludním v nižších polohách ojedinele hmla. Denná teplota 12 až 17 stupňov.
  • Nedeľa Jasno až polojasno, ráno a predpoludním v nižších polohách miestami hmla. Denná teplota 12 až 17 stupňov.
  • Pondelok Prevažne jasno. V nižších polohách ráno a predpoludním miestami hmla. Denná teplota 12 až 17 stupňov.
  • Utorok Prevažne jasno. V nižších polohách ráno a predpoludním miestami hmla. Denná teplota 12 až 17 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Pamiatka zosnulých (2. novembra) bola mimoriadne slnečná v roku 1968, keď maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 22,4 stupňa Celzia. Mimoriadne chladno bolo 1. novembra 1973, keď v Oravskej Lesnej namerali mínus 15,5 stupňa Celzia.

Tento rok by sa až do polovice novembra nemalo súčasné počasie zásadne meniť. Tentoraz sa zrejme nepotvrdí známa pranostika o Martinovi, čo prichádza na bielom koni. Je príliš teplo na to, aby padal sneh. V najbližších dvoch týždňoch by sa nemalo výrazne zozimiť, nehrozia nejaké celodenné mrazy.

Občasné zrážky sa nedajú vylúčiť, ale prvá polovica novembra sa bude vyznačovať skôr bezzrážkovým charakterom, inverznou oblačnosťou v nižších polohách, popoludní bude občas svietiť slnko. Ale slnečné počasie viac dní po sebe, to sa v novembri určite nedá čakať.

„Na horách je však takáto šanca veľmi veľká. Možno je škoda, že sa už uzavreli niektoré vysokohorské chodníky vo Vysokých Tatrách. Ľudia však môžu ísť napríklad do Nízkych Tatier, do Veľkej či Malej Fatry či Slovenského rudohoria. Myslím si, že teraz bude ešte veľmi vhodné počasie na turistiku,“ dodal Faško.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Dušičky