Kiska bol opäť na dovolenke a opäť tajne

Prvý muž Slovenska zatajil ďalšiu súkromnú zahraničnú dovolenku, tohto roku už najmenej piatu v poradí. Pritom opäť nenechal zvesiť prezidentskú štandardu, hoci to kážu pravidlá protokolu v prípade, že hlava štátu opustí republiku.

02.11.2015 12:00
Andrej Kiska, prezident Foto: ,
Prezident Andrej Kiska neinformuje o svojich odchodoch na dovolenku z krajiny, zdôvodňuje to ochranou súkromia svojich maloletých detí.
debata (429)

Štandarda minulý týždeň viala na svojom mieste, nad strechou bratislavského Grasalkovičovho paláca. Andrej Kiska sa však podľa informácií Pravdy mal v tom čase rekreovať v Grécku. S otázkami, či je prezident Andrej Kiska na súkromnej dovolenke v Grécku a ak áno, kedy odišiel a kedy sa vráti, sa uplynulý štvrtok obrátil denník Pravda na Kiskovho hovorcu Romana Krpelana. Ten najprv do piatka popoludnia nebol ochotný reagovať. Až po dvoch urgenciách napokon redakcii len stroho odpovedal: „Prezident bol počas jesenných prázdnin so svojimi deťmi.“

Funkcia prezidenta je však práca, povolanie, zviazané s prísnym dodržiavaním istých pravidiel.
Mária Holubová, odborníčka na protokol

Kiska sa v sobotu 24. októbra zúčastnil v Uhrovci na spomienke na Ľudovíta Štúra pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. Presne o týždeň neskôr, v sobotu 31. októbra, sa prišiel do Nitry rozlúčiť so zosnulým emeritným biskupom Jánom Chryzostomom Korcom. Medzi týmito dvoma dátumami však podľa internetovej stránky jeho kancelárie nijaký oficiálny program nemal.

Ako zdôrazňuje odborníčka na protokol Mária Holubová, prezident, ak bol skutočne minulý týždeň v zahraničí na dovolenke, znovu tým len dokázal, že s protokolom a harmonogramom svojich povinností si veľkú starosť nerobí. Nevylučuje, že tento Kiskov prístup môže byť cielenou taktikou, keď ho azda chce jeho tím prezentovať ako „človeka z ľudu“. „Funkcia prezidenta je však práca, povolanie, zviazané s prísnym dodržiavaním istých pravidiel,“ pripomína.

Prezidentská štandarda viala nad sídlom hlavy... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
prezidentský palác, Grasalkovičov palác Prezidentská štandarda viala nad sídlom hlavy štátu aj vo štvrtok 29. októbra, keď mal byť prezident na dovolenke.

Nielen ignorovanie zvinutia štandardy, ale aj zvolený čas dovolenky považuje Holubová za nevhodný. „Aj pre oddych štátnikov sú najvhodnejšie letné mesiace, nie súčasné exponované pracovné obdobie. A, priznajme si, žiadne jesenné prázdniny na Slovensku nemáme. Sú tu iba dva dni školského voľna, ktoré počas sviatkov Dušičiek majú trochu pomôcť rozložiť dopravné zaťaženie,“ tvrdí pracovníčka Vysokej školy medzinárodných a politických vzťahov v Bratislave aj Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Pred touto ostatnou dovolenkou už pritom Kiska tento rok absolvoval minimálne štyri ďalšie. V Grécku si prezident užíval aj na prelome júna a júla, nasledovalo Turecko aj Taliansko. Navyše mal odpočívať aj na španielskej Malorke. Keďže ani o jednej z týchto ciest prezident dopredu neinformoval, dá sa predpokladať, že ich mohlo byť aj viac.

Hoci aj prezident má nárok na oddych, ako najvyšší ústavný činiteľ má aj povinnosť informovať o svojich odchodoch z krajiny. On tak nerobí, čo zdôvodňuje ochranou súkromia svojich maloletých detí.

Aj Kiskova kancelária jeho viacnásobné dovolenkovanie dôsledne utajuje. Napríklad v júli, keď mal byť v Turecku, zostala štandarda takisto na svojom mieste na Prezidentskom paláci. Hoci Pravda má k dispozícii fotografiu paláca so štandardou z 30. júla a hovorca Krpelan tvrdil, že „to znamená, že bol na Slovensku“, portál topky.sk ako prvý zverejnil video z Kiskovho súkromného tureckého dovolenkovania.

Prezident okrem toho verejnosť pobúril aj svojimi víkendovými letmi vládnym špeciálom za rodinou do Popradu, ktorých sa nemieni vzdať. Odkázal to verejnosti aj po tom, čo Pravda vyčíslila, že od svojej inaugurácie v júni roku 2014 do júna tohto roku letelo lietadlo s Kiskom domov a späť do úradu približne 116-krát, pričom jedna letová hodina použitého stroja Jak-40 stojí asi 1200 eur. Za rok vo funkcii tak na letoch na východ republiky minul takmer 140-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

429 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #prezident #Andrej Kiska