K väčšine šéfov mafie za mrežami pribudne Kýbel

Jeden z posledných bosov bratislavského podsvetia Róbert Lališ bude čakať na rozhodnutie o jeho vydaní na Slovensko v nemeckej väzbe. Taký je piatkový verdikt Vyššieho krajinského súdu v Kolíne nad Rýnom.

02.11.2015 13:00
Róbert Lališ, Kýbel, Interpol Foto:
Záznamy Róberta Lališa na stránke Interpolu.
debata (4)

Kýbel, ako Lališa prezývali, je obvinený a obžalovaný minimálne zo šiestich vrážd, pripisuje sa mu aj ďalších sedem. Je teda pravdepodobné, že sa zaradí k ďalším známym mafiánom, ktorí sa na svet pozerajú spoza mreží. Dostali sa tam vďaka výpovedi Lališovho ochrankára a tiež výmene ľudí v polícii a justícii.

K rozkladu skupín organizovaného zločinu dochádzalo postupne od roku 1998, hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Politici tu nechceli takýto typ zločinu, ktorý vydieral podnikateľov, kšeftoval s drogami či bielym mäsom, vraždil nepohodlných na objednávku. Mnohí z týchto dosiaľ "nepoľapiteľných“ stratili výmenou ľudí v polícii či justícii krytie a skončili za mrežami," tvrdí Žitný.

Dnes už polícia nenaháňa brutálny pouličný organizovaný zločin. Podľa Žitného máme tu už sofistikovaný zločin, ktorého predstaviteľmi sú takzvané biele goliere.

Lališ je obžalovaný a obvinený z viacerých trestných činov. Obžaloba sa podľa policajného prezidenta týka vrážd Eduarda a Róberta Diničovcov, Romana Deáka, Daléra Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara.

Na Kýbla bolo vydaných 10 európskych zatykačov, z ktorých je v súčasnosti platných päť. Polícia po tomto šéfovi bratislavskej skupiny sýkorovcov pátrala od roku 2012. Chytili ho 23. októbra vo fitnescentre v Kolíne nad Rýnom. O jeho vydaní na Slovensko bude súd ešte len rozhodovať. Vydávací proces trvá v prípade, ak zadržaný nevyužíva obštrukcie, okolo 10 dní, môže sa však predĺžiť až na 40 dní.

Je možné, že k odhaleniu jeho úkrytu pomohlo to, že „zaspieval“ ďalší člen tejto mafiánskej skupiny Martin Bihári alias Rus. Toho polícia vypátrala pred troma týždňami na Morave. Bihári bol na úteku od roku 2010, keď ho právoplatne odsúdili na 21 rokov v kauze seneckých sýkorovcov. Policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že zadržanie Kýbla súviselo aj s dolapením Martina Biháriho.

Lališ je obžalovaný a obvinený z viacerých trestných činov. Obžaloba sa podľa policajného prezidenta týka vrážd Eduarda a Róberta Diničovcov, Romana Deáka, Daléra Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara. Lališovo meno sa podľa polície spája aj s ďalšími siedmimi vraždami, ktoré momentálne vyšetrujú.

Za tým, že takmer všetci dôležití ľudia z podsvetia už sedia alebo sú obvinení, je aj rozhodnutie Lališovho dlhoročného ochrankára Juraja Bílika, nazývaného Čapatý, ktorý si už odpykáva vo väzení osemročný trest. Bílik počas súdneho procesu otvorene priznal, že by vraj nikdy nezačal „spievať o vraždách v podsvetí v 90. rokoch“, ak by mu Lališ pomohol. Bílik pred súdom vypovedal, že Lališovi robil „dievča pre všetko“. Vo väzbe nadobudol pocit, že sa na neho v skupine vykašlali. Preto sa rozhodol vypovedať.

Bílik pôsobil v skupine od roku 1996 a na súde vlani prezradil, ako gang fungoval. Z jeho výpovede vyplynulo, že sýkorky sa zaoberali výpalníctvom, prevádzkou erotických salónov a vydieraním. Okrem bratislavskej, seneckej a vetvy na Záhorí mala skupina aj osobitné tzv. likvidačné osemčlenné komando. Viedol ho Róbert Lališ. Komando sa orientovalo na ,,špinavú robotu", teda likvidáciu ľudí z konkurencie, ale aj vlastných, ktorí boli nepohodlní, a na vraždy na objednávku.

Za mreže však nedostali Bílikove priznania len sýkorovcov. Súdom a prokuratúre pomohol aj v prípade ďalšej skupiny z bratislavskej galérky piťovcov. Hovoril, ako Lališ vyhodil Juraja Ondrejčáka alias Piťa aj s jeho kumpánom zo skupiny za zbabranú lúpež, čo viedlo k založeniu Piťovho vlastného gangu. Svoje dlhoročné tresty si už takmer rok, okrem jeho šéfa Ondrejčáka, odpykáva aj väčšina z gangu. Súd niektorých z nich poslal za mreže na viac ako 20 rokov.

Doživotný trest a dlhoročné tresty potvrdil Špecializovaný trestný súd v máji aj bosovi zemplínskej skupine podsvetia Branislavovi Adamčovi a jeho kumpánom. Dnes pokračuje pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku roky sa ťahajúci súdny proces s ďalším silným mužom východoslovenského podsvetia Róbertom O. a jeho dvanásťčlenným gangom. On sám je však v prípade vylúčený na samostatné konanie. Na úteku je ďalší člen tejto skupiny obvinený z vraždy Róbert Nigut.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci #väzba #Kýbel #Róbert Lališ