Rezort vnútra pomôže s rozširovaním škôlok, vyčlenil 58 miliónov eur

Ministerstvo vnútra (MV SR) pomôže mestám a obciam s rozširovaním kapacít škôlok, na výstavbu nových alebo na rekonštrukciu už existujúcich objektov pôjde 58 miliónov eur.

02.11.2015 12:42
debata

V regiónoch, kde spolu žijú kultúrne zmiešané komunity, vzniknú tisícky nových miest pre deti, informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Rezort vyhlásil koncom októbra výzvu na predkladanie žiadostí o finančnú dotáciu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Peniaze na projekty pôjdu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a sú najmä pre tie obce a mestá, kde žijú aj rómske komunity. Viac informácií o výzve sa nachádza na stránke www.minv.sk.

Rezort vnútra plánuje týmto spôsobom podporiť približne 200 škôlok z Trnavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja. "Dostupnosť predškolského vzdelávania už v ranom veku je jedným z predpokladov úspešného štartu detí. Obzvlášť dôležitá je pre posilnenie šancí detí z marginalizovaných rómskych komunít na začlenenie sa do spoločnosti a zlepšenie kvality ich života. Významnú rolu zohráva dostupnosť starostlivosti o deti aj pri zvyšovaní šancí rodičov nájsť a udržať si zamestnanie,“ priblížila generálna riaditeľka sekcie európskych programov MV SR Rut Erdélyiová.

Tretina miest bude pre deti z rómskych komunít

Približne tretina nových miest bude podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka určená pre deti z rómskych komunít, zvyšok kapacity bude k dispozícii všetkým záujemcom. "V takýchto zariadeniach budú môcť pôsobiť špeciálni pedagógovia a asistenti učiteľa, ktorých podporu dnes podľa dostupných prieskumov väčšina Slovákov vo vzdelávacom systéme oceňuje,“ uviedol šéf rezortu. Ministerstvo chce takto podporiť aj odstraňovanie segregácie detí z rómskych komunít vo vzdelávaní a umožniť všetkým deťom lepší štart.

V prvom V prvom kole bude ministerstvo vnútra žiadosti hodnotiť vo februári budúceho roka, následne v apríli a v júni 2016 a aj ďalej v intervale dvoch mesiacov. Mesto či obec však musí projekt spolufinancovať vo výške piatich percent. Peniaze pôjdu podľa rezortu na výstavbu škôlok či na rekonštrukciu už existujúcich predškolských zariadení, a to s dôrazom na rozšírenie kapacity a vytvorenie podmienok pre inkluzívne vzdelávanie v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít.

Na Slovensku má veľa obcí problém s nedostatkom miest v škôlkach, upozornil rezort. Podľa zákona majú materské školy povinnosť zabezpečiť deťom predškolské vzdelávanie iba v poslednom roku pred nástupom do základnej školy. „Preto musia rodičia mladších škôlkarov, na ktorých kapacitne zariadenia pri ich bydliskách nestačia, hľadať náhradné riešenia v podobe súkromných škôlok a iných alternatív, čo ich stojí nemalé finančné prostriedky,“ vysvetlil tlačový odbor s tým, že rodiny žijúce na okraji spoločnosti si takéto riešenia nemôžu dovoliť.

Ďalším problémom, ktorému čelí Slovensko a na ktorý upozorňuje aj Európska komisia, je úroveň dostupnosti vzdelávania pre deti so špeciálnymi potrebami a z rómskych komunít. Spoločným cieľom je okrem zvyšovania kapacít a posilňovania kvality vzdelávacích programov aj odstránenie diskriminácie v ich prístupe k predškolskému vzdelávaniu, dodal rezort.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #rekonštrukcia #škôlky #ministerstvo vnútra #Operačný program Ľudské zdroje