Okolo piešťanského Centroomu postavia plot

Piešťanské Centroom, ktoré ma narušenú statiku a hrozí mu zrútenie, by mali v priebehu utorka oplotiť. Plot, ktorý má ľudí chrániť pred nebezpečenstvom, postavia asi tri týždne po tom, čo sa vlastníci bytov a prevádzok museli z polyfunkčného domu vysťahovať.

02.11.2015 20:00
piešťany, centroom, Foto: ,
Pásku okolo Centroomu nahradí oplotenie. Obmedzenia sa dotknú peších aj vodičov.
debata (2)

Čiastočne to obmedzí chodcov i vodičov využívajúcich parkovisko nákupného centra Aupark. Projektovú dokumentáciu na oplotenie museli zabezpečiť a doniesť na mestský úrad vlastníci bytov s správca budovy BK Service International. Stalo sa tak koncom uplynulého týždňa.

Keďže sa vlastníci bytov nevedeli dohodnúť, kto má zabezpečovacie práce urobiť, mestský úrad to nariadil konkrétnej firme. Podľa hovorkyne piešťanskej radnice Evy Bereczovej umožňuje mu to stavebný zákon.

„Stavebný úrad vybral na základe prieskumu gajarskú spoločnosť Johnny servis. Hľadal firmy, ktoré sú nielen schopné, ale aj ochotné zabezpečiť to v tejto časovej tiesni,“ povedala Bereczová.

Náklady na ohradenie objektu zaťažia vrecká majiteľov bytov a prevádzok. Prenájom oplotenia je podľa Ivana Pauera zo stavebného oddelenia mestského úradu vyrátaný na štyri mesiace. Toľko by mali trvať zabezpečovacie a sanačné práce na budove. „Na túto dobu to vychádza necelých štyritisíc eur.“

Oplotenie s dĺžkou 106 metrov a výškou dva metre bude kovové s plnými plechovými stenami. Jeho hlavnou úlohou je držať chodcov a sčasti aj vodičov ďalej od nebezpečnej budovy. Z prednej strany Centroomu zaberie ochranná zóna celú šírku chodníka. Zo zadnej strany obmedzí návštevu Auparku, ktorý susedí s polyfunkčným do­mom.

Zaberie príjazdový jazdný pruh na parkovisko nákupného centra. Vodičom zostane len jeden pruh. Dopravu tu bude riadiť prenosný semafor. Oplotenie bude chrániť aj výklady obchodov v Auparku, ktoré sa nachádzajú na prízemí. Odborníci tvrdia, že ak budova spadne, zrúti sa do seba.

Mestskému stavebnému úradu stále chýba projektová dokumentácia na záchranné zabezpečovacie práce, ktoré mu má dodať správca budovy. Záchranné práce by mali trvať asi dva týždne. Následné sanačné práce, ktoré by mali budovu zastabilizovať, by mohli byť podľa Pauera hotové asi za tri mesiace.

Z budovy sú už všetci vysťahovaní. Či sa niekto do svojich bytov občas vráti, mesto nekontroluje. Ale ako vysvetlila Bereczová „funguje tam kľúčový režim“. Majitelia bytov a prevádzok o stave domu a možnom nebezpečenstve vedia. Radnica ich na to viackrát upozorňovala.

Kľúče od vchodu do budovy má podľa Miroslava Nevolného, ktorý zastupuje majiteľov bytov, len niekoľko ľudí. Pristúpili na to kvôli bezpečnosti. „Majiteľom nemôžeme zakázať vstup do ich vlastných bytov, ale keďže je stavba v takom stave, v akom je, chceme pohyb v nej korigovať.“ Na vysťahovanie mali podľa neho ľudia dostatok času.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Centroom