Neschválili viac peňazí pre Kisku, podľa Martvoňa má šetriť na lietaní

Ústavnoprávny výbor parlamentu neschválil zvýšenie rozpočtu pre Kanceláriu prezidenta SR. Kancelária žiadala navýšiť rozpočet o 438-tisíc eur, peniaze mali slúžiť na výmenu dlažby na prednom a zadnom nádvorí Prezidentského paláca, sanáciu vlhnutia vstupného vchodu Prezidentského paláca, obnovu fasády a reštaurátorské práce v interiéri. Prezidentská kancelária pripomínala, že opravy a rekonštrukcie sa v minulých rokoch odkladali pre nedostatok financií a riešili sa len akútne prípady.

04.11.2015 15:49
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (326)

Zvýšenie navrhla poslankyňa NR SR za Most-Híd Edita Pfundtner s tým, že peniaze na opravu Prezidentského paláca kancelária hlavy štátu potrebuje a ide o neporovnateľne nižšiu sumu ako 48 miliónov eur, ktoré vládny Smer schválil na finančnom výbore na vratky za plyn.

Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň namietal, že prezident Andrej Kiska by mal financie ušetriť z vlastného, a to tak, že by menej lietal medzi Bratislavou a Popradom.

Poslanec za KDH Pavol Hrušovský Martvoňovi vysvetlil, že lety hlavy štátu sa neuhrádzajú z kapitoly jeho kancelárie, ale keďže ide o letku ministerstva vnútra, tak z rezortu vnútra. Bez ohľadu na to, koľko prezident lieta, neušetrí vo svojom rozpočte nič.

Podpredseda výboru Miroslav Kadúc (OĽaNO) zdôraznil, že z pohľadu rozpočtu ide o zanedbateľnú čiastku. Kadúc vyslovil počudovanie nad tým, že Smer nechce dať prezidentovi priamo volenému občanmi a ktorý reprezentuje krajinu z rozpočtu viac o necelého pol milióna eur.

O pozmeňujúcom návrhu nakoniec výbor ani nehlasoval, Martvoň ako spravodajca o ňom nedal hlasovať, pretože ho nedostal v písomnej podobe. U opozičných členov výboru si tým vyslúžil vlnu nevôle, svoj postoj však poslanec za Smer nezmenil.

Kancelária prezidenta SR by mala v roku 2016 hospodáriť so sumou 4 004 472 eur. Rozpočet kancelárie klesne v porovnaní s tohtoročným rozpočtom o 451-tisíc eur, čo je o 10,1 percenta. Dôvodom zníženia rozpočtu je, že v roku 2015 dostala Kancelária prezidenta SR jednorazovo 500-tisíc eur na rôzne výdavky.

326 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #ústavnoprávny výbor