Smer Kiskovi nevyhovie, poriadok s dôchodkovým vekom sudcov nespraví

Vládny Smer do konca volebného obdobia neprijme novelu ústavy, podľa ktorej by sudcovia do dôchodku odchádzali automaticky po dosiahnutí konkrétneho veku.

05.11.2015 09:21
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (23)

Nevyhovie tak iniciatíve prezidenta Andreja Kisku, ktorý poslancov žiadal o prípravu zákona a jeho schválenie.

„Ústava je základný dokument štátu a preto každá jej novela musí byť premyslená a prediskutovaná. Preto predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini zastáva názor, že do diskusie o veku automatického odchodu sudcov do dôchodku by sa mali zapojiť aj stavovské organizácie či sudcovské rady,“ uviedla hovorkyňa predsedu NR SR Monika Hucáková. Zároveň by podľa Pellegriniho bolo vhodné otvoriť diskusiu aj o ďalších zmenách. „Napríklad o menovaní ústavných sudcov prezidentom, aby bolo z ústavy zrejmé, že prezident musí vybrať jedného z dvoch kandidátov, ktorých mu navrhne NR SR,“ konštatoval Pellegrini.

Prezident dnes podľa ústavy môže, ale nemusí odvolať sudcov, ktorí dovŕšili 65 rokov. Kiska 1. septembra požiadal poslancov o novelu Ústavy SR s cieľom zaviesť jasné pravidlá pre vek, do ktorého sudcovia nižších súdov a Najvyššieho súdu SR môžu vykonávať svoju profesiu, keď poslal list všetkým zákonodarcom. Neskôr Kiska o návrhu diskutoval so zástupcami politických strán v parlamente na poslaneckom grémiu. Prezident navrhoval, aby všetci sudcovia, ktorí dosiahli vek 67 rokov na všeobecnom súde (nižšie súdy) a 70 rokov na Najvyššom súde SR, automaticky skončili vo funkcii.

Trojica opozičných poslancov Pavol Hrušovský, Ján Figeľ (obaja KDH) a Lucia Žitňanská (Most-Híd) predložila na novembrovú schôdzu novelu ústavy, podľa ktorej by mal prezident SR povinnosť odvolať sudcu z funkcie, ak dosiahne vek 67 rokov. Poslanci vládneho Smeru-SD však túto novelu nepodporia.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Smer #odchod do dôchodku #Andrej Kiska