Vo výbore najviac grilovali Tomanovú

Štyria kandidáti na vôbec prvého ombudsmana pre deti prešli v stredu vypočutím v ľudskoprávnom výbore parlamentu.

05.11.2015 12:30
debata (21)
Kandidáti na detského ombudsmana, zľava Natália... Foto: Ivan Majerský, Pravda
detský ombudsman, kandidáti Kandidáti na detského ombudsmana, zľava Natália Blahová, Jozef Mikloško, Ondrej Gallo a Viera Tomanová. V pozadí kandidátky na post komisára pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím Lýdia Brichtová (vľavo) a Zuzana Stavrovská.

Štyria kandidáti na vôbec prvého ombudsmana pre deti prešli v stredu vypočutím v ľudskoprávnom výbore parlamentu. Poslanci napokon odobrili kandidatúru všetkých uchádzačov – Viery Tomanovej, ktorú navrhol vládny Smer, Natálie Blahovej, tá kandiduje s podporou SaS, a Ondreja Galla a Jozef Mikloška, ktorí vychádzajú z mimovládneho sektora. O tom, kto sa napokon stane hlasom detí na Slovensku, sa tento mesiac rozhodne hlasovaním v pléne.

Všetci štyria kandidáti na výbore najskôr vysvetlili, prečo sa považujú za toho najsprávnejšieho kandidáta na tento úrad. Do ich hlbšieho vypočúvania najmä pri Viere Tomanovej sa pustila len poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS).

Kritizovala pritom zoznam mimovládnych organizácií, ktoré sa za jej kandidatúru postavili. Podmienkou kandidatúry bola totiž podpora aspoň piatich neziskoviek, ktoré najmenej päť rokov robia v oblasti ochrany práv detí.

„Čo majú tieto organizácie spoločné s deťmi?“ pýtala sa Nicholsonová. Tomanovú totiž podporili menej známe mimovládky ako Stála konferencia organizácií III. sektora, Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít, Národný inštitút rozvoja pracovnej a sociálnej komunikácie, Ženy bez národnostného rozdielu a farby či Pomoc občanom v núdzi. Tomanová reagovala tým, že celý život pracuje s organizáciami pracujúcimi so starými ľuďmi, zdravotne postihnutými či s deťmi.

Komisár pre deti musí byť zároveň apolitický a nesmie byť členom politickej strany. Nedávno na to upozornil aj Peter Guráň, zástupca Slovenska vo Výbore OSN pre práva detí, ktorý bude posudzovať, či je komisár a jeho úrad skutočne nezávislý.

„Ombudsman a celý úrad by mal byť koncipovaný tak, že nie je previazaný so žiadnou politickou stranou v krajine, tobôž nie s vládnucou,“ povedal Guráň.

Tomanová argumentuje, že požiadala o pozastavenie členstva v Smere. „Zdalo sa mi neseriózne, aby som vystupovala zo strany,“ reagovala na otázku Pravdy, prečo sa členstva nevzdala. Ako dodala, nemyslí si, že s nezávislosťou pri posudzovaní a vyslovovaní svojich názorov by mala mať problém.

Ľudskoprávny výbor v stredu potvrdil aj kandidátky na post komisára pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. O tento post sa budú v parlamente uchádzať Zuzana Stavrovská a Lýdia Brichtová.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #detský ombudsman #Viera Tomanová