Kiska: Mám pocit, že situácia v justícii začína byť kritická

Situácia v slovenskej justícii stále nie je dobrá a prezident Andrej Kiska má pocit, že začína byť až kritická. Stále chýba jasný ťah a chuť zmeniť súdnictvo, vyhlásil vo štvrtok po rokovaní s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou. Ako uviedol, občania vnímajú situáciu ako veľmi zlú a kritickú, a táto situácia sa nezlepšuje. Úlohou nás všetkých je pomôcť, aby súdnictvo fungovalo lepšie, zdôraznil.

05.11.2015 18:35
debata (34)

Prezident Andrej Kiska vyjadril osobné sklamanie z udalostí posledných dní. Národná rada SR do konca volebného obdobia už neprijme novelu ústavy, podľa ktorej by sudcovia do dôchodku odchádzali automaticky po dosiahnutí konkrétneho veku. Išlo práve o prezidentovu iniciatívu, ale predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini argumentuje, že "ústava je základný dokument štátu a preto každá jej novela musí byť premyslená a prediskutovaná. Myslí si, že do diskusie o veku automatického odchodu sudcov do dôchodku by sa mali zapojiť aj stavovské organizácie či sudcovské rady“. Kiska vyhlásil, že jeho iniciatíva by vniesla do celého procesu väčšiu transparentnosť.

Zároveň uviedol, že ho nemilo prekvapilo odmietnutie Ústavného súdu SR, aby bolo raz a navždy jasno vo veci menovania ústavných sudcov. „Nerozumiem tomu, že keď prezident požiada o výklad ústavný súd, tak ten si nájde nejaké formálne dôvody a žiadosť zamietne,“ uviedol. Plénum ÚS minulý týždeň uznesením odmietlo návrh prezidenta na začatie konania o výklad právomoci prezidenta v súvislosti s nevymenovaním kandidátov na sudcov. Ústavný súd v rámci predbežného prerokovania predmetný návrh navrhovateľa odmietol, pretože zistil, že návrh nespĺňa zákonom predpísané náležitosti, vysvetlil svoje konanie ústavný súd.

Nie je jasné, kedy prezident nových sudcov vymenuje

O téme vymenovania sudcov, ktorý ako prvý prešli previerkami sudcovskej spôsobilosti podľa nových pravidiel rokoval prezident Andrej Kiska s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou. Hlava štátu si myslí, že by bolo ideálne, ak by nových sudcov vymenoval tak, že by už fungovali podľa nového etického kódexu. Súdna rada by mala čo najskôr prijať účinný a európskym štandardom zodpovedajúci etický kódex pre sudcov, vyhlásil Kiska. Je preto rád, že od šéfky súdnej rady získal prísľub, že sa ho pokúsia prijať čím skôr.

Bajánková na brífingu zdôraznila, je justícia potrebuje vymenovať nových sudcov čo najskôr. „Vymenovanie je nevyhnutné pre ďalšie fungovanie justície,“ upozornila šéfka súdnej rady. „Vyslovila som prosbu, aby sa tak stalo pokiaľ možno čo najskôr,“ uviedla. Prijatie etického kódexu je podľa Bajánkovej komplikovaná záležitosť, ktorá si vyžaduje konsenzus nielen členov súdnej rady, ale je potrebné prijať ho po prerokovaní s celou sudcovskou obcou. „Urobíme všetko pre to, aby bol prijatý pokiaľ možno čo najskôr,“ dodala.

Súdna rada zatiaľ prezidentovi Andrejovi Kiskovi predložila zoznam 17 kandidátov na sudcov, ktorí prešli preverovaním podľa nových pravidiel. Pre Súdnu radu SR pripravoval podklady Národný bezpečnostný úrad, rada následne na základe jeho podkladov, výberových konaní a verejného vypočutia posudzovala kandidátov a rozhodla o ich predložení prezidentovi. Preverovaním zatiaľ neprešiel jeden kandidát na sudcu.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo