Z Egypta evakuujú dovolenkárov, Slováci zostávajú

Z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch začali cez víkend evakuovať dovolenkárov. Ide predovšetkým o britských a ruských turistov. V Egypte sa teraz podľa rezortu diplomacie nachádza aj 67 Slovákov. Tí tam zostávajú, k urýchlenému odchodu ich naše inštitúcie nevyzvali.

10.11.2015 06:00
Egypt, letisko, turisti Foto: ,
Rusko už z Egypta odviezlo 23–tisíc dovolenkárov.
debata (10)

Dôvodom evakuácie je podozrenie, že pád ruského lietadla, ktoré odtiaľ vyštartovalo pred týždňom a 23 minút po štarte spadlo, zapríčinili teroristi. Na palube sa v tom čase nachádzalo 224 ľudí, všetci zahynuli. Rusko už z Egypta odviezlo 23-tisíc ľudí, podobný počet uvádza aj Británia. V Šarm aš-Šajchu, ktoré sa nachádza na Sinajskom poloostrove, sú sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Naše ministerstvo diplomacie s odsunom Slovákov z Egypta neráta. V nedeľu vydalo len varovanie, aby ľudia zvážili cesty do niektorých oblastí v Egypte, hlavne do Šarm aš-Šajchu, kde stále platí výnimočný stav, vrátane zákazu nočného vychádzania. „Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považujeme dlhodobo za rizikové a opakovane varujeme slovenských občanov, aby do nich necestovali,“ tvrdí rezort s tým, že teroristické skupiny operujúce v Egypte predstavujú naďalej vážnu hrozbu pre bezpečnosť, vrátane ohrozenia pre turistov.

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného neprišli opatrenia nášho ministerstva neskoro. „Stále nie je vyšetrovanie ukončené a nie je jasné, čo sa tam stalo, ide o dohady. Americkí aj britskí vyšetrovatelia nevideli jediný úlomok z lietadla,“ mieni Žitný s tým, že išlo o správny postup diplomacie.

Aj Dánsko, Nórsko či Fínsko odporúčajú svojim občanom, aby do Šarm aš-Šajchu necestovali. Podobne reagovalo aj Holandsko.

Riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga poukazuje, že v Egypte môže byť viac našich dovolenkárov ako 67, ktorých registrujú. Údaje sú z dobrovoľnej registrácie a rezort nevie upresniť, v ktorej oblasti sú, pretože nešpecifikovali miesto pobytu. Našim občanom odporúča, aby sa vyhýbali demonštráciám a zhromaždeniam osôb, sledovali aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v médiách a rešpektovali pokyny polície.

Cestovné kancelárie reagujú na situáciu rôzne. Nie všetky Egypt vyškrtli zo svojej ponuky. Riaditeľ CK Koala Tours Oliver Kluch to odôvodňuje tým, že zájazdy do Egypta ponúkajú len v lete, a do to oblasti Hurghady, nie na Sinaj. Tak isto Jozef Sedlár, riaditeľ Seneca Tours tvrdí, že ich ponuka toto leto bola koncentrovaná do oblasti Hurghady. „Tam nebol zaznamenaný ani jediný náznak problémov, a preto aj v lete budúci rok máme rovnakú ponuku,“ povedal Sedlár.

„Egypt v ponuke nemáme, nakoľko k zlej bezpečnostnej situácii sme pobyty do tejto destinácie zrušili ešte v lete,“ poukázal obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie FIRO-tour Marcel Siekel. Podľa Juraja Žembera z cestovnej kancelárie Hechter záujem o Egypt dlhohodobo opadáva. „Už to nie je taká atraktívna destinácia, preto do budúcna budeme zvažovať, či do našej ponuky Egypt zaradíme,“ dodal Žember.

Diplomacia upozorňuje Slovákov aj na opatrnosť pri ceste na Maldivy. Vláda tam vyhlásila od začiatku novembra výnimočný stav. Ten by mal trvať mesiac. V súčasnosti tam dovolenkuje viac ako stovka našich občanov.

„Napriek informácii maldivskej vlády, že obmedzenia vyplývajúce z výnimočného stavu sa nedotknú turistov a turistických stredísk, odporúčame slovenským občanom cestujúcim na Maldivy zvýšiť opatrnosť, sledovať aktuálny vývoj situácie a rešpektovať pokyny policajných a bezpečnostných zložiek,“ pripomenul Tomaga.

Podľa obchodného riaditeľa CK Hydrotour Juraja Sliackeho treba oddeľovať otázku výnimočného stavu v Egypte na Sinaji a na Maldivách. „Kým na Sinaji ide o reálne hrozby Islamského štátu namierené proti zahraničným turistom a dlhotrvajúci konflikt s viacerými útokmi, na Maldivách ide o vnútropolitický rozpor medzi politickými stranami a aktuálnym prezidentom – bez násilností,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ s tým, že ani letisko,ani ponúkané hotelové rezorty nie sú na ostrove, kde sa nachádza hlavné mesto. Pobyty turistov v rezortoch sú rozmiestnené na ploche viac ako 90-tisíc štvorcových kilometrov a na 1 192 ostrovoch nie sú nijakým spôsobom ohrozené alebo obmedzené.

Obchodný riaditeľ FIRO-tour Siekel uviedol, že tam dovolenkuje v súčasnosti viac ako 120 klientov a ďalších 380 má objednané pobyty do konca marca. „Žiadne problémy od klientov nemáme hlásené, o nejakých nepokojoch v destinácii vôbec netušili,“ doplnil.

„Naša cestovná kancelária neponúka pobyty v hlavnom meste Male. Všetci klienti, nielen naši, sú v dovolenkových rezortoch absolútne v poriadku a v bezpečí,“ povedal generálny riaditeľ cestovnej kancelárie Leonardo Juraj Špaňár s tým, že vnútropolitický problém na Maldivách nie je nový, ale trvá už dlhšiu dobu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #pád lietadla