Ak chcú ukradnutý prsteň speňažiť, musia ho rozobrať

Krádež, akú si Slovensko nepamätá. Diamantový prsteň z bieleho zlata v hodnote 337-tisíc eur ukradli spod rúk zamestnancov bratislavskej predajne profesionálni zlodeji. Podľa klenotníka postupovali podľa do detailov pripraveného plánu.

10.11.2015 14:00
zlodeji, podozriví, krádež prsteňa, Foto:
Mužov podozrivých z krádeže diamantového prsteňa v hodnote 337–tisíc eur zachytili bezpečnostné kamery v predajni.
debata (17)

Prsteň je jeden z najdrahších šperkov, ktorý bol na Slovensku ukradnutý, domnieva sa cechmajster Cechu zlatníkov a klenotníkov Slovenska Ľubomír Déči. „To, že by sa prsteň predával ďalej ako celok, je veľmi málo pravdepodobné,“ hovorí.

Predpokladá, že zlodeji z prsteňa vyberú najväčší, centrálny diamant, ktorý predajú do zahraničia. To, že lup nemá certifikát, za problém nepovažuje, kameň sa dá oceniť aj dodatočne.

„Tým, že sa šperk rozoberie, znemožní sa identifikácia. Pre zlodejov je to navyše o to výhodnejšie, že drvivá väčšina sumy je ukrytá práve v centrálnom päťkarátovom kameni. Zvyšok prsteňa je v podstate ako rám obrazu,“ vysvetlil Déči.

Pri sobotňajšej krádeži išlo podľa neho jednoznačne o profesionálnych zlodejov, ktorí mali naplánovaný každý detail lúpeže. V takýchto prípadoch je súčasťou plánu aj dlhšie sledovanie predajne a zvyklostí personálu. Okrem toho zlodeji presne vedeli, ako prebieha nákup takého drahého šperku.

Celý manéver dvojice mužov nasnímala bezpečnostná kamera v obchode. Tvárili sa, že majú záujem o jeden z mimoriadne drahých prsteňov a chcú si ho rezervovať. U zamestnancov zisťovali možnosti odrátania dane z pridanej hodnoty, pričom papierom zakryli škatuľku so šperkom, ktorá bola na pulte. Zatiaľ čo jeden z mužov zamestnával predavačov, druhý vytiahol prsteň zo škatuľky a vložil si ho do vrecka. Potom spokojne odišli.

„Išlo o investičný šperk, prsteň z bieleho zlata osadený 156 diamantmi s centrálnym diamantom s váhou 5 karátov v hodnote 337 000 eur. Každé zverejnenie informácií urýchľuje identifikáciu šperku a sťažuje jeho následný predaj. Bez príslušného certifikátu je v štandardnom obchodnom procese jeho predaj takmer nemožný. Preto predpokladáme, že sa páchatelia pokúsia o predaj v zahraničí,“ uviedla PR manažérka spoločnosti ALO diamonds, ktorej predajňa patrí, Kateryna Matušková.

Prsteň je jeden z najdrahších šperkov, ktorý... Foto: ALO DIAMONDS
prsteň, diamantový prsteň, krádež prsteňa, Prsteň je jeden z najdrahších šperkov, ktorý bol na Slovensku ukradnutý.

Ešte počas víkendu spoločnosť o krádeži informovala slovenské, české, maďarské aj rakúske médiá. O pomoc pri odhalení zlodejov prosí predajca aj verejnosť. Ako odmenu ponúka 20-tisíc eur.

Ako je predajňa šperkov proti krádeži zabezpečená, nechcela manažérka spoločnosti konkretizovať. Dodala však, že šperky sú špeciálny tovar, ktoré nechránia bežné hlásiče krádeže. Predavači podľa nej dodržali štandardný postup pri predaji a rezervácii tovaru.

„Interný proces s prípadným vyvodením dôsledkov voči zamestnancom stále prebieha. Nateraz by sme ho neradi komentovali,“ odpovedala Matušková na otázku o možných dôsledkoch krádeže pre predavačov.

Prsteň môže kúpiť prakticky ktokoľvek, kto má dosť peňazí a záujem o podobný diamant. Ukradnuté šperky a drahé kamene sa predávajú hlboko pod reálnu cenu. Podľa Déčiho môže ísť o tretinu a menej.

„Niektoré diamanty majú na rundiste – okraji kameňa – vylaserované číslo certifikátu. Ak ho má aj ukradnutý kameň, tak ho určite prebrúsia. Bol by o niekoľko desatín karátu ľahší, ale bola by tým zmarená identifikácia,“ dodal Déči.

Prípadom sa už zaoberá aj polícia. „Vyšetrovateľ začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu krádeže spáchaného formou spolupáchateľstva. Bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uviedol bratislavský krajský hovorca Michal Szeiff.

V rovnakom nákupnom centre úradovali zlodeji aj deň po krádeži diamantového prsteňa. Z jedného z predajných stánkov zmizlo z uzamknutej zásuvky semišové plató približne so 60 prsteňmi zo striebra a z chirurgickej ocele, aj škatuľa so 14 striebornými obrúčkami. Celková škoda dosiahla výšku 2 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #prsteň