Nové vyšetrenie pri rakovine prsníka: Chorú uzlinu označí železo

Namiesto rádioaktívnych látok pri vyšetrovaní rakoviny prsníka využívajú v považskobystrickej nemocnici magnetické vlastnosti železa. Táto metóda umožňuje operáciu nádorového ochorenia priamo v tomto zdravotníckom zariadení, pacientku nemusia posielať do iného mesta. Z nemocníc porovnateľnej veľkosti je jediná, ktorá túto diagnostiku využíva.

12.11.2015 14:00
Nové vyšetrenie rakoviny. Foto: ,
Vďaka tomuto prístroju sme v Považskej Bystrici mohli úspešne operovať už dvadsať pacientok, vraví primár chirurgického oddelenia Ladislav Korec.
debata (2)

Na vyšetrenie rádioaktívnou látkou je potrebné oddelenie nukleárnej medicíny, čo majú na Slovensku iba najväčšie zdravotnícke zariadenia. Pre ženy, ktoré už aj tak prežívajú dosť strachu z choroby, môže znamenať ďalší stres, ak by ich mali presúvať z nemocnice, ktorú majú „doma“, niekam ďalej. Diagnostika pomocou magnetizmu umožňuje operačný zákrok aj v menších nemocniciach. Je to najväčšia výhoda tejto metódy, inak výsledky vyšetrenia sú porovnateľné, či ide o rádioaktívnu, alebo magnetickú látku.

„Odpadá podvedomý strach z ožarovania, aj keď tento strach je neodôvodnený. Rádioaktivita pri vyšetrení je minimálna, nezaťažuje ani pacientky, ani personál nemocnice. Sú to minimálne dávky žiarenia, viac žiarenia dostanete, keď letíte v lietadle cez oceán a naspäť, ako pri tejto operácii. Ide tu len o dostupnosť, ktorú táto metóda umožňuje,“ zdôrazňuje Ladislav Korec, primár chirurgického oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici.

Rakovinový nádor v prsníku sa môže ďalej šíriť, vytvárať metastázy. Najčastejšie napadne lymfatickú uzlinu. V podpazuší je viac lymfatických uzlín, prvou napadnutou býva tá, ktorá je ako prvá na ceste, ktorou lymfa putuje od nádoru. Túto uzlinu treba vyhľadať a vyoperovať. Na hľadanie sa bežne používa rádioaktívna metóda. Novšou metódou je magnetická, pri ktorej sa pacientke pichne do prsníka špeciálna tekutina s preparátmi železa. Tie postupujú po ceste, akou sa šíri nádorové ochorenie, a usadia sa v spádovej lymfatickej uzline. Lekári ju potom lokalizujú pomocou sondy, ktorá je len o niečo väčšia ako pero. Keď nájde označenú uzlinu, vyšle signál – zapípa. Okrem toho uzlina zmení aj zafarbenie, zhrdzavie. Lekári ju potom spolu s nádorom vyoperujú.

"Táto diagnostika rakoviny prsníka je jedinečná v tom, že dáva možnosť jednoznačne určiť rozsah postihnutia. Na jeden raz sa pacientka zdiagnostikuje a pripraví na operačný výkon.

Považskobystrická nemocnica je jediná z porovnateľných nemocníc, ktorá využíva túto metódu, je prínosom pre všetky pacientky v tomto regióne. Metódou rádioaktívnej látky by sa pacientky nedali kompletne diagnostikovať v Považskej Bystrici, museli by sme ich posielať na vyššie pracoviská," pripomína Igor Steiner, námestník riaditeľa NsP Považská Bystrica.

Diagnostiku, ktorá využíva preparáty železa, zatiaľ zdravotné poisťovne neuhrádzajú. Pacientku vyjde na 200 eur. V Považskej Bystrici sa rozhodla túto metódu podporiť radnica a jej obyvateľky nemusia platiť za vyšetrenie.

„Mesto prispelo nemocnici v Považskej Bystrici sumou 6¤000 eur. Vďaka tomu sa podarilo zlepšiť činnosť nemocnice a ľudia môžu využívať takúto modernú a progresívnu metódu,“ povedala Iveta Kováčiková, hovorkyňa mesta.

Považskobystrická nemocnica začala používať vyšetrovanie pomocou magnetizmu pred rokom ako jedna z prvých na Slovensku, spolu s košickou nemocnicou. Za rok tu operovali 20 pacientok, podľa slov primára Ladislava Korca s veľmi dobrými výsledkami. Tento štvrtok budú v Považskej Bystrici vďaka tejto metóde operovať ďalšie štyri pacientky.

Vďaka tomuto prístroju sme v Považskej Bystrici mohli úspešne operovať už dvadsať pacientok, vraví primár chirurgického oddelenia Ladislav Korec.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrenie #rakovina prsníka #liečba rakoviny #železo