Fico nevyvodí zodpovednosť za prenájom kompy

Premiér Robert Fico (Smer) na základe dostupných informácií nemá žiadny dôvod na vyvodzovanie politickej zodpovednosti v prípade údajne nevýhodnej zmluvy štátnej Vodohospodárskej výstavby (VV) o prevádzke kompy na Dunaji

11.11.2015 16:27
Robert Fico Foto: ,
Premiér a predseda Smeru Robert Fico.
debata (33)

Informáciu priniesol spravodajský portál teraz.sk. „Myslím si, že ak príde takýto pľuvanec zo strany pošahancov, tak je našou povinnosťou na takýto pľuvanec odpovedať jedným stanoviskom: Je to nezmysel, je to klamstvo, sú to výmysly, lebo inú alternatívu nemajú a odkázať príslušných pánov, ak majú niečo, nech sa obrátia na príslušné orgány činné v trestnom konaní. Nebudeme však živiť témy pošahancov ďalšími a ďalšími vyjadreniami. Nevidím absolútne žiadny dôvod v tomto okamihu, podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, na vyvodzovanie nejakej politickej zodpovednosti,“ dodal Fico.

Matovič, spolu s blogerkou a poslankyňou zastupiteľstva bratislavského Starého Mesta Veronikou Remišovou a predsedom mimoparlamentnej strany NOVA Danielom Lipšicom v pondelok (9.11.) upozornili, že zmluva medzi VV a súkromnou firmou Ponton City je prakticky nevypovedateľná a údajný limit 25 miliónov eur v nej nie je uvedený.

Zvyšovanie ceny prepravy podľa ceny lodnej nafty môže zmluvu predražiť o ďalšie desiatky miliónov eur.

Cena prepravy za 15 rokov prevádzky kompy dosiahne podľa Matoviča a Remišovej 51,38 milióna eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH). Cena je tak podľa nich o desiatky miliónov eur vyššia ako bol limit vo verejnom obstarávaní na úrovni 25 miliónov eur bez DPH.

Podvod podľa nich spočíva v cestovnom poriadku kompy, pretože v zmluve je uvedená frekvencia prepravy 19-krát denne. Od 1. júla 2015 však kompa začala premávať podľa iného cestovného poriadku s frekvenciou 35-krát denne, čo spôsobilo nárast ceny.

„Pána Matoviča vnímame ako patologického klamára. Všetko, čo v poslednej dobe povedal, bola lož, nebola pravda, respektíve vyjadrenia nevedel dokázať,“ reagoval na tieto tvrdenia šéf VV Ladislav Lazár.

Podľa neho je kompa v súčasnosti v skúšobnej prevádzke a frekvencia jej premávky sa riadi požiadavkami starostov dotknutých obcí. „To, že teraz kompa jazdí 35-krát denne som si nevymyslel ja. To bola požiadavka obcí,“ poznamenal v pondelok Lazár.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kompa #Igor Matovič #Vodohospodárska výstavba