Mier môže byť krehkejší ako lupene červených makov

Červené maky rozdávali v stredu vojaci a vojačky v uliciach Bratislavy, Liptovského Mikuláša, Košíc a Nitry. Tradičné symboly obetí 1. svetovej vojny, ktorá sa skončila pred 97 rokmi, 11. novembra 1918.

11.11.2015 17:14 , aktualizované: 21:07
den veteranov, vojensky cintorin Foto: ,
Veteránov 1. svetovej vojny ci uctili položením vencov na vojenskom cintoríne v Petržalke.
debata (1)

Najmä v západnej Európe si pri tejto príležitosti na verejných zhromaždeniach pripomínali medzinárodný deň vojnových veteránov.

O 1. svetovej vojne, ktorú pôvodne označovali ako Veľkú, pretože nik netušil, že o dve desaťročia vypukne ďalšia, ešte väčšia, sa hovorilo aj na pietnom akte pri slovensko-rakúskej hranici v Petržalke. Pred šiestimi rokmi sa tu dokončili rekonštrukčné práce na obnove vojenského cintorína, jediného svojho druhu v Bratislavskom kra­ji.

V rokoch 1916 až 1918 tu pochovali 331 príslušníkov dvanástich národov, ktorí síce bojovali na rozličných stranách frontov, ale posledný, neúspešný zápas o život zviedli spoločne vo vojenských lazaretoch v Bratislave a neďalekej rakúskej obci Kittsee. Najviac medzi nimi bolo Slovákov a Čechov – stodvanásť.

Za účasti predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho, predstaviteľov Ozbrojených síl, diplomatických misií na Slovensku, odbojárov, ale aj novodobých vojenových veteránov a bratislavskej mládeže, v stredu položili vence k centrálnemu krížu, ktorý sa jediný zachoval z pôvodnej architektúry cintorína.

„Aký mala zmysel smrť týchto mužov z polovice Európy, ktorí tu našli miesto svojho posledného odpočinku?“ pýtali sa rečníci. Ak nebola varovaním pred vypuknutím ešte krvavejšieho konfliktu, tak nech je spolu s ďalšími novonadobudnutými skúsenosťami ľudstva mementom v dnešných napätých časoch. Na spomienkové podujatie nadviazal druhý ročník behu na počesť vojnových veteránov.

V prvej svetovej vojne padlo okolo 10 miliónov vojakov, v druhej 24 miliónov, ku ktorým však treba pripočítať státisíce obetí z radov civilného obyvateľstva aj povraždených v rámci holokaustu. Kruté osudy vyše troch stovák vojakov pochovaných na okraji Petržalky upozorňujú, že nielen ľudské životy, ale i mier môže byť krehkejší ako lupene červených makov.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #vojnový veterán #Deň vojnových veteránov #Deň červených makov