Zmena v legislatíve zatvorí kanceláriu poslanca Jobbiku na Slovensku

Na Slovensku budú môcť pôsobiť politické strany a politické hnutia, ktoré sú zriadené podľa zákona o politických stranách a hnutiach a práva Európskej únie. Stranám a poslancom za strany, ktoré nie sú zriadené podľa tohto zákona, sa zakazuje zriaďovať na území SR ich kancelárie. Uvádza sa to v pozmeňujúcom návrhu, ktorý predložil predseda parlamentu Peter Pellegrini k návrhu zákona o zrušení Fondu národného majetku SR a národná rada ho schválila.

12.11.2015 11:42
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini zmenou legislatívy reaguje na otvorenie poslaneckej kancelárie poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu strany Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede.
debata (5)

Pellegrini svoj postup odôvodnil faktom, že zákon o zrušení FNM nadobúda účinnosť 15. decembra, rovnako by mal nadobudnúť účinnosť aj pozmeňujúci návrh. Predseda parlamentu zmenou legislatívy reaguje na otvorenie poslaneckej kancelárie poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu strany Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede. Ak strana alebo jej poslanec budú na Slovensku pôsobiť v rozpore so slovenskými zákonmi, budú môcť dostať sankciu od 600 do 3 500 eur.

„Na Slovensku je vítaný ktorýkoľvek príslušník iného štátu, politik hociktorej politickej strany, pokiaľ príde oficiálne na návštevu alebo na dovolenku, každý bude milo privítaný a bude o neho postarané, ale otváranie kancelárií a presadzovanie svojich politických myšlienok na území nášho štátu je neprípustné,“ povedal Pellegrini. Zriadenie poslaneckej kancelárie poslancom maďarského parlamentu na Slovensku podľa predsedu NR SR nemá nič s dobrými vzťahmi medzi SR a Maďarskom.

„Považujem za vhodné a potrebné, aby sme ako krajina reagovali vždy okamžite a rázne na akúkoľvek formu provokácie a dali jasne najavo, že takéto konanie si na území SR neželáme, bez ohľadu na to, z akej krajiny a kto takú provokáciu chcel robiť,“ konštatoval Pellegrini. Pozmeňujúci návrh má podľa jeho slov za cieľ deklarovať princípy suverenity SR.

V Dunajskej Strede si v októbri otvoril svoju kanceláriu poslanec maďarského parlamentu a podpredseda strany Jobbik István Szávay. Jobbik chce postupne otvárať poslanecké kancelárie aj v ďalších štátoch, kancelária na Slovensku je zatiaľ prvá mimo Maďarska. Ľudia žijúci na Slovensku sa môžu prísť do kancelárie porozprávať o svojich problémoch a skúsenostiach, mnoho ľudí z južného Slovenska napríklad v Maďarsku pracuje alebo študuje, tento okruh problémov považuje Szávay za taký, ktorý by ako poslanec maďarského parlamentu mohol pomáhať riešiť. Inak chce predovšetkým zbierať informácie o tom, čo ľuďom na juhu chýba a čo považujú za problematické.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #FNM #Jobbik #pozmeňujúci návrh #poslanecká kancelária