Koľko peňazí spočítala čítačka Jánošovi? Brocka sa to spýtal Kažimíra

Čítačka peňazí sa dá kúpiť od 79 eur do 599 eur, lacnejšia spočíta za minútu 600 bankoviek, drahšia 1 600 bankoviek. Minister financií Peter Kažimír tak odpovedal počas Hodiny otázok na otázku poslanca za KDH Júliusa Brocku, ktorého zaujímalo, koľko kusov bankoviek spočíta čítačka peňazí, „ak ide vkuse 15 minút, ako to bolo u poslanca Smeru Vladimíra Jánoša“.

12.11.2015 16:33
debata (74)

Kažimír Brockovi odkázal, že ak si údaje, ktoré mu poskytol, vynásobí číslom 15, dostane odpoveď na svoju otázku. Brocka Kažimírovi vysvetlil, že chcel iba odhadom zistiť, o koľko miliónov eur pri Jánošovi asi išlo.

„Bol to radový okresný predseda Smeru. Tento človek nosil peniaze z Hornonitrianskych baní od pána Čičmanca. Ťažba uhlia je stratová záležitosť, štát ju dotuje. Ak to funguje tak, že Hornonitrianske bane dostávajú milióny dotácií, potom smerácky okresný funkcionár odtiaľ naspäť nosí podiel z tej dotácie, a ja neviem, či je to 10 alebo 20 percent, tak, pán minister, ak to takto funguje aj v ďalších okresoch, nemôžete sa hnevať, že nemáte dosť peňazí,“ upozornil Brocka.

Štát by podľa poslanca KDH mal omnoho viac peňazí, len by nominanti Smeru nemohli toľko kradnúť. Minister zdravotníctva Viliam Čislák zasa odpovedal, že informácie o tom, že okresný predseda Smeru, exposlanec Jánoš počítal doma peniaze čítačkou peňazí, nevplývajú na rast srdcovocievnych ochorení na Slovensku. Otázku mu rovnako položil poslanec KDH Brocka.

Manželka exposlanca na videu zverejnenom na sociálnych sieťach hovorí, ako Vladimír Jánoš domov nosil zväzky bankoviek v igelitových vreckách so slovami, že takto sa zarábajú peniaze. Jánoš podľa manželky nosil domov peniaze od roku 2006 v asi trojmesačných intervaloch.

Podľa slov manželky si na sčítanie peňazí zadovážil aj stroj ako v banke, ktorý niekedy pri počítaní „vrčal aj 15 minút“. Peniaze Jánoš podľa manželky nosil domov po stretnutiach so šéfom Hornonitrianskych baní Prievidza Petrom Čičmancom. Časom podľa Jánošovej nahromadil jej manžel, poslanec Smeru, niekoľko miliónov eur.

Jánošova žena vo videu rovnako hovorí, že Jánoš mal blízky vzťah s premiérom Robertom Ficom. Dva dni po zverejnení videa Jánošova manželka cez právnika požiadala o stiahnutie nahrávky s tým, že nikdy nedala súhlas na jej zverejnenie. Na rozhovor ju údajne naviedol právny zástupca Ivan Katrinec, Jánošová si myslí, že jeho cieľom bolo s nahrávkou obchodovať.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Július Brocka #Vladimír Jánoš