Opozícia zvolala ku kauze kompy mimoriadny výbor

Minister životného prostredia Peter Žiga by mal v piatok o 8:00 vysvetliť členom parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie podrobnosti kauzy kompy Vojka. Mimoriadne rokovanie pôdohospodárskeho výboru iniciovali opoziční poslanci.

12.11.2015 18:56
Peter Žiga, minister životného prostredia Foto: ,
Minister životného prostredia SR Peter Žiga.
debata (34)

Člen výboru a poslanec za Most-Híd Zsolt Simon upozornil, že zákonodarcovia za Smer pred dvoma dňami na výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie zamietli jeho podnet na vykonanie poslaneckého prieskumu na ministerstve životného prostredia a v jeho š.p. Vodohospodárska výstavba pre kauzu kompy Vojka.

„Minister Žiga cez predražené zmluvy tuneluje rezort životného prostredia rovnako ako bývalý predseda NR SR Pavol Paška zdravotníctvo. Ficova vláda cez ministra a svojich nominantov tuneluje VV š.p. cez predraženú prevádzku kompy pri obci Vojka. Prostredníctvom nevýhodnej zmluvy štát a občania prídu o milióny eur počas platnosti tejto zmluvy,“ konštatoval Simon.

Exminister pôdohospodárstva pripomenul, že v spleti firiem sa za víťaznou spoločnosťou Ponton City dá nájsť aj garážová firma z kauzy emisie, na ktorej štát prišiel o 47 miliónov eur. „Bola to jedna z najväčších káuz prvej Ficovej vlády. Vtedy premiér Robert Fico vyvodzoval politickú zodpovednosť a padali aj hlavy ministrov,“ zdôraznil Simon.

Podpredseda strany Most-Híd zároveň vyzval premiéra Roberta Fica, aby za verejné rozkrádanie v kauze kompy Vojka vyvodil politickú zodpovednosť a odvolal Žigu z funkcie ministra životného prostredia.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #kompa #Peter Žiga #Zsolt Simon