Pollák: V špeciálnych školách je množstvo detí, ktoré tam nemajú byť

V špeciálnych základných školách je podľa Petra Polláka, poslanca NR SR za OĽaNO a zároveň splnomocnenca vlády pre rómske komunity, množstvo detí, ktoré tam nepatria.

13.11.2015 12:33
Peter Pollák Foto: ,
Peter Pollák.
debata (36)

Ako povedal Pollák v piatok na tlačovej besede, v takýchto školách je približne 15 200 detí. „Som presvedčený, že do nich nepatrí výrazná väčšina z nich,“ vyhlásil. Podľa neho pri zaraďovaní detí do špeciálnych základných škôl ide o biznis na úkor štátu.

Pollák upozornil na porušovanie zákonov súkromnou špeciálnou základnou školou v Rokycanoch. Podľa neho sú v škole rómske deti, ktoré tam nepatria. Svoje zistenia posunul školskej inšpekcii. „Tá konštatovala, že všetky právne predpisy, ktoré sú potrebné pre zaradenie do špeciálnej základnej školy, boli porušené,“ povedal s tým, že mnohé deti v súkromnej špeciálnej školy v Rokycanoch sú do nej zaradené neoprávnene, bez patričnej diagnostiky.

Upozornil, že ak má dieťa nastúpiť do 1. ročníka, musí prejsť zápisom do základnej školy. Ak nie je spôsobilé do nej nastúpiť, má ísť do diagnostického centra, to ho buď pošle naspäť do materskej školy, nultého ročníka, alebo špeciálnej školy. „Deti v Rokycanoch neabsolvovali zápis, ani diagnostiku. Ide o porušenie všetkých zákonných postupov. Deti v škole skončili nezákonne,“ povedal Pollák, pričom podľa neho všetky posudky si vybavila škola dodatočne od súkromného centra Otec, mama a ja. „Je to obrovský biznis na deťoch. Je to biznis na štáte, lebo na dieťa získava špeciálna škola o 800 eur viac ako normálna základná škola,“ vyhlásil.

Pollák tvrdí, že mal roky podozrenia o prepojení škôl a centier. „Táto škola je však prepojená aj na úradníkov, ktorí by mali kontrolovať tieto školy. Zriaďovateľom je syn človeka, ktorý má vo svojej kompetencii špeciálne základné školy. Tento zamestnanec ministerstva vnútra obchádzal štátne diagnostické centrá a priamo diagnostiku zadával súkromným,“ povedal Pollák, ktorý iniciuje zasadnutie parlamentného výboru pre školstvo, aby sa tým zaoberal. Podá tiež podnet na generálnu prokuratúru, aby postup pri prideľovaní detí prešetrila.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #školy #Peter Pollák #splnomocnenec pre rómske menšiny