Útokmi v Paríži sa podľa Freša začala vojna proti Európe

Teroristickými útokmi v Paríži sa začala vojna proti Európe a jej hodnotám, vyhlásil v diskusnej relácii O 5 minút 12 televízie RTVS predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Preto je podľa neho kľúčové, aby sme hodnoty ako ľudské práva, ekonomické slobody alebo voľný pohyb osôb účinne bránili a chránili.

15.11.2015 16:27
debata (46)

„Začala sa vojna ľudí, ktorý majú jediný cieľ, a to zabiť nás,“ povedal Frešo s tým, že to, čo sa stalo v hlavnom meste Francúzska, nemôže ospravedlniť žiadna ideológia. Ako ďalej povedal, bezpečnostné riešenia by nemali viesť k tomu, aby sa Európa rozpadla a členské štáty sa uzavreli. „To bude skutočné víťazstvo teroristov,“ skonštatoval.

Ako povedal predseda vlády Robert Fico, Bezpečnostná rada SR od piatkových útokov v Paríži permanentne zasadá a bezpečnostné zložky monitorujú problematické osoby, záchytné tábory a strategické stavby. Podľa Fica Slovensko prostredníctvom preventívnych opatrení odklonilo od svojich hraníc veľký počet migrantov, čo prispelo k posilneniu našej bezpečnosti. „Nesmieme chodiť do Bruselu pre pochvaly, našou povinnosťou je predovšetkým chrániť záujmy ľudí,“ povedal Fico v súvislosti s odporom vlády k zavedeniu kvót na prerozdeľovanie migrantov. „Nedovolíme, aby nám sem úradníci navozili tisíce ľudí, o ktorých nič nevieme,“ dodal premiér. Kvóty sa podľa neho nakoniec skončia fiaskom.

Podľa predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka nie je v súvislosti s terorizmom možné ignorovať problematiku islamu. „Ten spor medzi kresťanstvom a islamom je tu stáročia,“ vyhlásil. Momentálne je podľa Danka na území Slovenska približne 5-tisíc moslimov. Ak ich počet narastie na 20-tisíc, budú podľa neho dostávať podporu od štátu, pretože by sa stali oficiálne registrovanou cirkvou na Slovensku. Vláda by podľa neho mala cítiť podporu aj opozičných strán, keď na medzinárodnej úrovni bojuje proti prijatiu kvót. „Žaloba je vynikajúci inštitút, mala by sa využívať častejšie,“ povedal s tým, že zavedenie kvót na prerozdeľovanie migrantov okrem iného odporuje ľudským právam.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Francúzsko #Paríž #Pavol Frešo