Ťažko ísť za robotou s prázdnou peňaženkou

Pavel len nedávno skončil strednú školu. Je vyučený kuchár-čašník, no ešte nepracoval. Žije v dedinke Malé Zlievce v okrese Veľký Krtíš s necelou tristovkou obyvateľov a minimálnymi pracovnými príležitosťami. Nedávno sa mu jedna naskytla, on nevie, čo má urobiť.

15.11.2015 20:00
práca, firma, strojárstvo, zamestnanie Foto:
O dochádzanie za prácou medzi nezamestnanými nie je veľký záujem. Často za to môže nedostatok peňazí. (Ilustračné foto)
debata (46)

Mladého muža oslovil úrad práce s ponukou robiť v istej firme v Bratislave. Dostal kontakt, kam sa má ozvať. Keď vytočil číslo, veľa sa nedozvedel. Žiadne informácie o mzde, pracovnom zaradení ani to, či mu zabezpečia ubytovanie. Vraj všetko sa dozvie len osobne. Mladík je nielen bez práce, ale aj bez peňazí. Má teraz dilemu. Risknúť vyše dvestokilometrovú cestu a nevedieť, či peniaze, ktoré si na ňu, mimochodom, musí požičať, nevyhodí zbytočne?

O tomto prípade denníku Pravda porozprával starosta obce Malé Zlievce Jozef Filkus. Reagoval tak na otázku, čo si myslí o zverejnenom prieskume verejnej mienky, ktorý si objednala HR Aliancia. Podľa jeho výsledkov sa väčšine nezamestnaných za prácou do vzdialenejších regiónov cestovať nechce. „Je to zložitejšie. Nepovedal by som, podľa svojich skúseností, že robotu nechcú, ak tá je priďaleko. Na tomto konkrétnom prípade vidieť, že mladý muž robiť chce, no nechce riskovať, že do Bratislavy pôjde zbytočne a ešte ho to bude aj čo-to stáť,“ zamýšľa sa starosta.

V okrese Veľký Krtíš je podľa štatistík zo septembra nezamestnanosť na úrovni 20,38 percenta. Hovorkyňa tamojšieho úradu práce Silvia Cellengová povedala, že nezamestnaní, ktorí sú v ich evidencii, nie sú veľmi ochotní dochádzať za prácou do iných regiónov. „Nezáujem o dochádzanie za prácou je podľa ich vyjadrení spôsobený najmä nedostatkom peňazí, ktoré sú potrebné či na samotné cestovanie, ale aj fungovanie počas prvého mesiaca. Svoje zohráva aj vzdialenosť od blízkych,“ konštatovala Cellengová.

Starosta Filkus tvrdí, že robí osvetu medzi mladými, aby brali akúkoľvek prácu, ktorá sa im naskytne. Nielen kvôli príjmu, ale aj pracovným návykom. Napriek tomu viacerí radšej zostanú doma na aktivačných prácach. „Pred časom bol u nás agent a robil nábor do českého Rakovníka. Ponúkal plat 4,50 eura na hodinu v hrubom a rôzne pracovné pozície. Prišlo málo ľudí a aj tí, ktorí sa dostavili, to odmietli. Dôvodom bola vzdialenosť,“ poznamenal Filkus. Spomenul však aj opačný príklad, keď si traja muži z dediny našli prácu ako esbéeskári v Lučenci. Do práce budú dochádzať 27 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť