Riaditelia škôl budú odmeny vybavovať u starostov

Sto eur navyše na decembrovej výplate, ktoré sľúbil minister školstva Juraj Draxler zamestnancom škôl, sa nebude týkať každého. Aj tento rok sa môže zopakovať situácia z vlaňajška, keď sa odmeny neušli všetkým. Vyplatenie odmien pre 68-tisíc ľudí závisí od miest a obcí, ktoré sú ich zriaďovateľmi. Či dostanú pridané aj zamestnanci vysokých škôl, rozhodne ich vedenie.

16.11.2015 14:00
učitelia, pedagógovia, protest, školstvo Foto: ,
Za zlepšenie financovania školstva, ako aj samotných učiteľov protestovali pedagógovia aj 5. novembra pred Úradom vlády v Bratislave.
debata (3)

S prísľubom ministra o stoeurovej predvianočnej odmene aj preto učitelia nie sú celkom spokojní. „Rovnako ako vlani nezahŕňa pedagogických a nepedagogických zamestnancov v zriaďovateľskej pôsobnosti miest a obcí, ktorí sú financovaní v rámci originálnych kompetencií samosprávy, ani zamestnancov verejných vysokých škôl,“ upozornil šéf školských odborov Pavel Ondek.

Prilepšenie pocíti približne 71-tisíc učiteľov, na ktoré rezort školstva vyčlenil takmer 10 miliónov eur. Neisté odmeny má však celkovo vyše 68-tisíc ľudí – učiteľky v škôlkach a základných umeleckých školách, kuchárky a školníci, vychovávatelia v školských kluboch detí, centrách voľného času či v internátoch a tiež vyše 21-tisíc zamestnancov vysokých škôl.

Tento problém potvrdila aj Alena Petáková zo Združenia samosprávnych škôl Slovenska. Peniaze na odmeny pre kuchárky či vychovávateľky a ďalší personál, ktorí spadajú pod pôsobnosť miest a obcí, musia riaditelia škôl pýtať od starostov. „Ak financie nedostanú, závisí od riaditeľa, ako situáciu bude riešiť, kde tie peniaze nájde alebo nenájde,“ povedala Petáková. Ich škola vlani peniaze od obce na odmeny aj pre nepedagogických zamestnancov získala, sú však školy, kde to tak nebolo. „Skúsenosti boli rôzne. Riaditelia sa to potom snažia urobiť tak, aby pridali aj nepedagogickým zamestnancom,“ dodala.

Na druhej strane rozdiely v odmenách budú aj medzi učiteľmi. Zamestnanci bilingválnych gymnázií a špeciálnych škôl, ktoré patria pod ministerstvo vnútra, budú mať dva razy vyššie vianočné ako iní. „Dostanú odmenu vo výške 200 eur,“ potvrdil tlačový odbor rezortu vnútra. Aj preto školskí odborári spustili petíciu za zjednotenie financovania a riadenia slovenského školstva. Tú podľa vyjadrenia Ondeka podpísalo vyše 73-tisíc ľudí. Rezort školstva v reakcii na túto výzvu uviedol, že minister „vníma tento problém a nebráni sa diskusiám o zjednotení školstva pod jednu strechu“.

Petíciu podporil aj Ľudovít Sebelédi z Nových školských odborov. „Skutočne sa môže stať, že niektorým školským zariadeniam samosprávy na odmeny nevyčlenia financie. Naozaj by bolo dobre, keby všetky patrili pod jedno ministerstvo, a tým by malo byť ministerstvo školstva,“ zhodnotil Sebelédi. Zároveň zdôraznil, že pedagógovia si v prvom rade zaslúžia vyššie mzdy. „Učiteľom netreba sociálne balíčky, ale taký plat, aby nemuseli byť odkázaní na zľavu do kina, divadla či autobusy,“ pripomenul Sebelédi.

Aj podľa učiteľky v škôlke Andrey Benkovej zo Slovenskej komory učiteľov to, že niektorí zamestnanci odmeny vlani nedostali, je problém nejednotného financovania školstva. „Ale jednorazová odmena problém celkového finančného podhodnotenia učiteľov vôbec nerieši. Učiteľ by nemal byť sociálny prípad, odkázaný na takúto jednorazovú pomoc. Je potrebné ohodnotiť ho adekvátne výške jeho vzdelania, náročnosti práce, ktorú vykonáva, pretože ak to takto pôjde ďalej, kvalitných učiteľov, ktorí v školstve zostanú, bude čoraz menej, na čo ako spoločnosť doplatíme,“ uzatvorila Benková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #ministerstvo školstva #odmeny