Práva a slobody nie sú samozrejmé, upozorňujú študenti

Dnešný Medzinárodný deň študentstva, ktorý je zároveň na Slovensku štátny sviatkom - Dňom boja za slobodu a demokraciu, podľa študentov "našej spoločnosti pripomína, že ľudské práva a slobody, ktoré máme, nie sú samozrejmosťou. Vďačíme za to odvahe, odhodlaniu a vytrvalosti našich rodičov či starých rodičov".

17.11.2015 15:14
november 1989, Nežná revolúcia, študenti Foto:
Študenti v novembri 1988 pred budovou Univerzity Komenského.
debata (18)
Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení Študentskej rady vysokých škôl ku dňu študentstva, o ktorom informoval tajomník Študentskej rady vysokých škôl pre vzťahy s verejnosťou Bálint Lovász, „študenti boli vždy dôležitou súčasťou spoločnosti, stáli na počiatku potrebných zmien a nebáli sa otvorene vyjadriť svoje názory“.

Študenti boli odhodlaní bojovať za slobodu, proti útlaku a násiliu, pokojne a nenásilne ukázali svoju silu a jednotu. „Vďaka tomu má dnes každý možnosť získať vzdelanie. Vďačíme im za to, že dnes môžeme študovať to, čo si slobodne zvolíme a na čo máme predpoklady a schopnosti. Nikto nám do tejto možnosti voľby nemá právo zasahovať. Pre našich rodičov to bol iba sen, pre nás je to dnes samozrejmosť“.

Študentská rada vysokých škôl pripomína historické udalosti, ktoré ovplyvnili dejiny Československa a aj súčasného Slovenska. Pripomínajú, že pred 76 rokmi sa v Prahe uskutočnila demonštrácia proti okupácii Čiech a Moravy nacistickými vojskami a počas nej násilne zahynul študent Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe Jan Opletal. Dva dni po jeho pohrebe, 17. novembra 1939, študenti zorganizovali ďalšiu demonštráciu, ktorou dali najavo nesúhlas s okupáciou a pripomínali si pamiatku zosnulého študenta Jana Opletala.

Nacisti v reakcii na tento odvážny prejav solidarity a nesúhlasu s útlakom popravili deväť študentov a funkcionárov študentských organizácií, vyše 1 200 študentov deportovali do koncentračného tábora Sachsenhausen a zatvorili všetky české univerzity. V roku 1941 bol 17. november vyhlásený Medzinárodným zväzom študentstva za Medzinárodný deň študentstva. Ako ďalej píšu študenti, presne 50 rokov po tomto hrdinskom čine československých študentov sa v Československu začala tzv. nežná revolúcia.

„Príbeh nežnej revolúcie všetci poznáme, ale pre nás študentov je zaujímavý fakt, že deň pred týmto historickým míľnikom vyšlo do ulíc 300 študentov v Bratislave a zhromaždili sa na Mierovom námestí (dnešnom Hodžovom námestí, pozn. redakcie). Žiadali väčšiu slobodu v školstve, prístup ku vzdelaniu pre všetkých či dialóg o zmenách v školstve. 17. novembra 1989 ich nasledovali študenti v Prahe, ktorí sa zišli, aby si pripomenuli pamiatku Jana Opletala, zatvorenie českých univerzít, barbarskú snahu o likvidáciu elity okupovaného národa a súčasne protestovali proti komunistickému režimu“.

V nadväznosti na historickú úlohu študentov v bývalom Československu sa študenti pýtajú, aký vplyv majú študenti dnes v spoločnosti. Študentská rada vysokých škôl vyzýva študentov, aby si uvedomili svoju „morálnu povinnosť pokračovať v tom, čo začali naši predchodcovia“ a nadviazali na ich úsilie.

Upozorňujú na úpadok vysokoškolského vzdelávania v situácii, keď „naša spoločnosť a ekonomika potrebujú vzdelaných, kreatívnych, aktívnych mladých ľudí, ktorí budú rozvíjať potenciál tejto krajiny v záujme pokroku a trvale udržateľného rozvoja, a to v duchu hodnôt slobody a demokracie“.

Dodávajú, že kvalita vysokoškolského vzdelania sa znižuje. „Vzdelanie sa stáva tovarom, ktorý sa, bohužiaľ, dá obstarať aj bez vytrvalého úsilia, tvorivého bádania a primeranej intelektuálnej námahy. Naše univerzity sú nedostatočne materiálne zabezpečené, naši učitelia neadekvátne ohodnotení a slabo motivovaní“.

Zlepšenie ekonomiky a celkovej situácie v spoločnosti sa podľa nich nedá dosiahnuť bez kvalitného školstva a hybnou silou v presadzovaní tohto cieľa musia byť študenti, pretože sú budúcnosťou Slovenska. „Tá budúcnosť je o nás a pre nás, nedovoľme, aby sa o nej rozhodovalo bez nás. Prijmime túto výzvu, urobme všetko pre to, aby sme my a naše deti mali právo nielen na vzdelanie, ale právo na kvalitné vzdelanie zodpovedajúce požiadavkám súčasnosti a budúcnosti,“ dodáva sa vo vyhlásení Študentskej rady vysokých škôl.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #17. november 1989 #Medzinárodný deň študentstva