V bohunickej atómke kontrolujú prísnejšie

Po piatkovom teroristickom útoku vo večernom Paríži sprísnilo Slovensko stráženie atómových elektrární či Vodného diela v Gabčíkove. Ako tieto opatrenia vyzerajú v praxi, zisťovala Pravda v Jaslovských Bohuniciach.

18.11.2015 14:30
atómová elektráreň, Jaslovské Bohunice Foto: ,
Atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.
debata (4)

V strede dediny sa v pondelok večer bavila len mládež. Domáci, ktorých tu vyložil autobus, sa ponáhľali na nákup a domov. Smerom k neďalekej atómke sa ruch postupne vytrácal. S tabuľou, ktorá označuje koniec obce, zmizli aj lampy. Niekoľko desiatok metrov sa zdalo, že čierno-čierna stromová aleja vedie do ničoty. Až kým sa znovu neobjavili oranžové svetlá. Vošli sme do areálu elektrární.

Naokolo nebol nikto, kto by prichádzajúce autá zastavoval a kontroloval. Komplex pozostáva z troch zariadení označených ako A1, V1 a V2, ku ktorým vedie spleť ciest. Vyzerá to ako malá priemyselná dedina. Elektrárne A1 a V1 sú odstavené a prebieha ich vyraďovanie, ktoré zabezpečuje štátna firma Jadrová vyraďovacia spoločnosť (Javys). Prevádzkovaná je len zadná V2, ktorá patrí Slovenským elektrárňam.

Rozľahlý areál zíval po osemnástej hodine prázdnotou. V pondelok tu boli len zamestnanci, na ktorých pripadla služba a ktorí zabezpečovali prevádzku elektrárne na jednotlivých úsekoch. Ostatní mali celozávodné voľno, ktoré prepojilo víkend s utorňajším štátnym sviatkom. Cesta nás zaviedla na parkovisko pred administratívnu budovu Javysu.

Tmavé ticho prerušilo štartovanie motora dvoch odchádzajúcich áut. V budove sa svieti, vnútri sedí strážnik súkromnej bezpečnostnej služby. Za dverami to vyzerá ako na letiskovej kontrole. Sú tu prístroje, ktoré skenujú všetkých a všetko, čo smeruje dnu i von. O pár metrov ďalej sú ešte turnikety, na ktorých svietilo červené X.

Z budovy práve vyšli dvaja príslušníci pohotovostného policajného útvaru. Ide o zásahovú jednotku, ktorá spadá pod odbor poriadkovej polície krajského riaditeľstva polície. Strážnik súkromnej bezpečnostnej služby ich nasledoval von, aby zistil, prečo sa obšmietame pred dverami. Prezradil, že v „atómke“ sú viaceré bezpečnostné opatrenia navyše. Jedným z nich je aj zvýšený počet členov pohotovostného útvaru.

Z parkoviska sme sa vrátili na hlavnú cestu, ktorá pokračuje do zadnej časti areálu. Tam sa nachádza elektráreň V2. Cestou sme obišli osem obrovských chladiacich veží, ktoré sú súčasťou zabezpečeného areálu. Auto sme opäť nechali na priľahlom parkovisku a vydali sme sa k budove riaditeľstva, kde nás stopli závory. Aj tu vyšiel „esbeskár“ preveriť podozrivú osobu. Potvrdil, že kontroly sú zvýšené. „Týkajú sa aj samotných zamestnancov,“ doplnil.

O chvíľu pri nás zastavilo auto, z ktorého vystúpili štyria muži z pohotovostného policajného útvaru. Po zhodnotení situácie sa vtipkujúc medzi sebou stratili vnútri budovy. Pri výjazde z areálu sa pohybovalo auto s označením „security“.

Podľa hovorkyne Slovenských elektrární Jany Burdovej boli bezpečnostné opatrenia zvýšené okamžite po udalostiach v Paríži. „Elektrárne sú strážené veľmi prísne. Máme vypracované presné postupy, režimy, školených a trénovaných ľudí a službu, ktorá zabezpečuje neprestajnú ochranu.“

Väčšie zabezpečenie „atómky“ je podľa miestnej obyvateľky Márie (56) na mieste. „Na sto percent sa to však urobiť nedá.“ Hrozba, že by na elektráreň niekto zaútočil, podľa nej existuje.

Naopak, Milan (54), ktorého sme stretli v obci a v elektrárni pracuje, si nemyslí, že Slovensku niečo hrozí. Priznal však, že opatrenia sú prísne a je to zabezpečené veľmi dobre. „Mávame aj rôzne cvičenia, radiačné či proti narušiteľovi.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #atómová elektráreň #útoky v Paríži