Lajčák: Sme pripravení Francúzsku poskytnúť aj vojenskú pomoc

Slovensko je pripravené Francúzsku poskytnúť aj vojenskú pomoc, ale určite nie formou bojových jednotiek napríklad do Sýrie. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák pred stredajším rokovaním Bezpečnostnej rady SR.

18.11.2015 12:07
Miroslav Lajčák Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (23)

Ako Lajčák podotkol, v utorok sa vrátil z Paríža, kde hovoril so svojím rezortným kolegom Laurentom Fabiusom. „Hovorili sme o tejto požiadavke aktivizovať článok 42.7 Lisabonskej zmluvy,“ potvrdil s tým, že ešte nie je jasné, o akú konkrétnu pomoc Slovensko francúzska strana požiada.

Článok 42.7 Lisabonskej zmluvy sa týka poskytnutia vzájomnej, vrátane vojenskej pomoci. O aktiváciu tohto článku historicky po prvýkrát požiadal francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Francúzsko teraz uskutoční sériu bilaterálnych rokovaní s členskými štátmi EÚ o tom, ako konkrétne môžu Parížu pomôcť v boji proti medzinárodnému terorizmu.

Na otázku, či si myslí, že by mohlo dôjsť aj k uplatneniu článku 5 Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí, že útok na jeden členský štát NATO je útokom na všetkých, Lajčák odpovedal, že nechce predbiehať. „Ja dúfam, že to nebude nutné,“ povedal pre médiá.

„Ten vývoj nie je dobrý, atmosféra nie je dobrá. Aliancia má skúsenosti s využitím článku 5, tam je ten mechanizmus veľmi jasne nastavený. Tento článok 42.7 Lisabonskej zmluvy je niečo, čo sa využíva po prvýkrát. Takže je to istým spôsobom aj naše hľadanie,“ vysvetlil Lajčák. Článok 5 Washingtonskej zmluvy bol zatiaľ uplatnený iba raz, a to po teroristických útokoch na USA z 11. septembra.

Lajčák takisto uviedol, že teroristické útoky z piatku 13. novembra v Paríži neboli len útokmi na mesto či krajinu, ale „je to útok na Európsku úniu, na náš životný štýl, na našu politiku, hodnoty“. Ako dodal, teroristi si vyberajú miesta, ktoré sú symbolom a Paríž je symbolom Európskej únie.

„Je to na prvý pohľad viditeľné a citeľné, že mesto je v šoku, že tá atmosféra nie je normálna, ľudia si kladú otázky, čo sa stalo, prečo sa to stalo, ako sa to mohlo stať. Druhý silný pocit, ktorý bolo cítiť, bolo nepoddáme sa tomu. Nezmenia nám náš životný štýl,“ opísal Lajčák atmosféru v Paríži po útokoch.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #útoky v Paríži