Kaliňák: Štyri lietadlá s pašerákmi nelegálne prekročili hranicu

Ministerstvo vnútra eviduje štyri prípady zadržania lietadla s pašerákmi, ktoré nelegálne prešli našu hranicu. Ako povedal po zasadnutí vlády minister vnútra Robert Kaliňák, dve lietadlá s pašerákmi úspešne zadržali, jedno na našom území, druhé na ukrajinskej strane v spolupráci s ukrajinskými kolegami.

18.11.2015 16:11
kaliňák, robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (62)

Tretím prípadom je lietadlo s ukrajinskou vlajkou na chvoste bez identifikačných znakov, ktoré núdzovo pristálo v polovici septembra v katastri obce Nižný Hrušov v okrese Vranov nad Topľou. V tomto prípade žiadne osoby nenašli. Aktuálnym prípadom je nehoda ukrajinského vrtuľníka neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice v okrese Michalovce z minulého týždňa. Vo všetkých prípadoch šlo podľa Kaliňáka o pašerákov, nehoda z piatka 13. novembra sa po prvýkrát mohla týkať utečencov.

V prípade minulotýždňovej nehody ukrajinského vrtuľníka neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice v okrese Michalovce je podľa Kaliňáka pravdepodobné, že išlo o Afgancov. „Nepredpokladáme, že išli na turistický výlet, na to by použili oficiálne linky, toto bolo nelegálne prekročenie hranice,“ vyhlásil minister pre médiá. „Pašeráci pokusy čím ďalej tým viac dramatizujú a volia náročnejšie metódy, pretože tie štandardné im zrejme na našej východnej hranici nevychádzajú,“ poznamenal. Vzdušný priestor je podľa neho otvorený. „Môžeme spraviť jednoduché opatrenia a každé lietadlo zostreliť, no to nechceme. Našou úlohou je snažiť sa takýchto ľudí zadržať a pracovať s demokratickými prostriedkami vyspelej krajiny,“ povedal šéf rezortu.

Ukrajinský vrtuľník s pašerákmi alebo migrantmi sa zrútil neďaleko slovensko-ukrajinskej hranice v okrese Michalovce v stredu 11. novembra v noci, no trosky vrtuľníka s výsostnými znakmi Ukrajiny sa podarilo nájsť až v piatok popoludní. Nehoda si vyžiadala najmenej šesť obetí.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák