Fico: Zúčastníme sa na mierových misiách s medzinárodným mandátom

Slovensko bude v súvislosti s bojom proti terorizmu súčasťou mierových misií s medzinárodným mandátom. Zdôraznil to v stredu premiér Robert Fico na tlačovej besede.

18.11.2015 16:58
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (62)
Ako uviedol, my ako krajina nie sme schopní viesť vojnu, ale máme schopných ženistov, veľmi dobré strážne jednotky, jednotky na vycvičenie bojových jednotiek, zdravotníkov či poľnú nemocnicu. To sú činnosti, kde chce byť naša krajina nápomocná a súdržná, podčiarkol. Ako ďalej vysvetlil, ak by sa napríklad v Sýrii vytvorila oblasť, kde by sa sústreďovali utečenci, tak Slovensko bude súčasťou mierových misií. „Bolo by zlé povedať, že ak tu bude medzinárodný mandát, budeme dávať od toho ruky preč,“ dodal. Irak bol podľa premiéra typický príklad, kde nám chýbal mandát na základe medzinárodného práva a tak Slovensko stiahlo vojakov. Afganistan má svoj medzinárodný mandát a slovenskí vojaci tam urobili kus dobrej roboty.

Premiér zopakoval, že je našou povinnosťou mať čo najskôr veľmi jasnú a prísnu protiteroristickú legislatívu. „Na začiatku sú informácie. Ak budeme mať k dispozícii informácie, že niekto vyvíja aktivity, ktoré by mohli byť ukončené hanebným činom v podobe teroru, tak musia mať orgány činné v trestnom konaní dostatok veľmi jasných nástrojov, ktoré dokážu takéhoto človeka identifikovať ešte pred tým, ako niečo spácha,“ zdôraznil Fico. Je dôležité monitorovať takéhoto človeka ešte v štádiu prípravy a dostať ho pod úplnú kontrolu. Slovenský premiér v tejto súvislosti pozmenil svoje vyjadrenie o monitorovaní všetkých moslimov na území Slovenska. Podľa zákonov SR bude monitorovaná každá osoba, ktorá má byť monitorovaná. Každý jeden človek, u ktorého sú dôvody na monitorovanie, bude monitorovaný, do­dal.

Minister vnútra Robert Kaliňák zdôraznil, že monitorujeme všetkých, ktorých máme. Potvrdil, že došlo k zadržaniu niekoľkých osôb. „Sú a budú zadržaní a viac nepoviem,“ vyhlásil pre médiá. Pre bezpečnosť Slovenska boli tieto zákroky dôležité, zdôraznil. Slovenské napojenie na piatkové teroristické útoky sa podľa ministra vnútra zatiaľ nepotvrdilo.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Robert Fico #Robert Kaliňák #útoky v Paríži