Niektoré cestovky rušia po útokoch zájazdy do Paríža

Tragické udalosti v Paríži ľudí odrádzajú od poznávacích zájazdov vo Francúzsku. V ponuke cestovných kancelárií ostáva francúzska metropola aj po sérii brutálnych útokov, no niektoré cestovky sa predsa len nevyhli v týchto dňoch stornám a zvýšenému záujmu o zmenu termínu.

19.11.2015 17:00
Paríž, turisti, Notre-Dame Foto:
Viaceré cestovky v týchto dňoch zájazdy do Paríža stornujú. Napriek brutálnym útokom sa však niektorí ľudia chystajú v Paríži silvestrovať.
debata (8)

Len čo sa však krajina z nešťastia trocha otrasie, francúzska metropola by sa mala stať opäť vyhľadávaným turistickým cieľom.

Aktuálne riešime väčší počet žiadostí o zmenu termínu, prípadne storno zájazdu do Paríža.
David Gavaľa, riaditeľ cestovky DAKA

Podľa oficiálnych štatistík vycestovalo len vlani do krajiny galského kohúta s cestovkou takmer 12-tisíc našich občanov. Do Paríža chodia najčastejšie oslavovať Veľkú noc, tráviť Valentína a vítať Nový rok. O mesto na Seine je však záujem celoročne. „Jeden zájazd do Paríža sme akurát organizovali v osudný piatok. No keď sme sa dozvedeli, čo sa v meste deje, ešte o polnoci sme sa s klientmi pre ich vlastnú bezpečnosť vrátili autobusom domov,“ opisuje krušné chvíle Július Cmorej, riaditeľ cestovnej kancelárie Paxtravel. Podľa jeho slov malo ísť o zájazd na dve noci pre zhruba 27 cestujúcich.

Autobus otočili na hranici

Kým väčšina cestoviek sa spolieha na to, že situácia v Paríži sa po pár dňoch upokojí, iné sa na autobusy plné slovenských turistov v blízkej dobe nespoliehajú. Je veľmi pravdepodobné, že niektoré z nich zájazdy do mesta milencov v najbližších termínoch aj zrušia. Dôvodom má byť strach klientov, ktorí sú mimoriadne citliví na udalosti súvisiace s teroristickými hrozbami v Európe.

Ti väčšinou žiadajú o zmenu dátumu rezervácie, prípadne o vrátenie peňazí. Hoci sú známe parížske atrakcie vrátane Eiffelovej veže opäť dostupné pre verejnosť, ľuďom chvíľu potrvá, kým sa znova odvážia pozrieť si mesto zblízka.

„Aktuálne riešime väčší počet žiadostí o zmenu termínu, prípadne storno zájazdu do Paríža. Klientom ponúkame viacero alternatív a situáciu v Paríži podrobne sledujeme. V súčasnej dobe sa snažíme dohodnúť s hotelom i dopravcom na návrate aspoň časti zaplatených cien, aby sme aspoň čiastočne vedeli refundovať časť nákladov klientom,“ uviedol riaditeľ cestovky DAKA David Gavaľa.

Podľa riaditeľa mali v čase útokov tiež jeden autobus na ceste do Paríža, no tesne pred hranicami ich otočili naspäť. „Autobus sa vrátil na Slovensko s povinnou deväťhodinovou pauzou šoférov v Nemecku,“ pokračuje Gavaľa.

Ako dlho utrpí turistika?

Poznávacie pobyty do európskych metropol organizujú viaceré slovenské cestovky. Zákazníci prichádzajú s ich ponukou najčastejšie do styku prostredníctvom rôznych zľavových portálov či sprostredkovane cez väčšie a známejšie cestovky. Cena takého zájazdu zvykne zahŕňať dopravu, ubytovanie a sprievodný program, niekedy aj stravu.

Turisti sú pritom najviac zvedaví na pamiatky a atrakcie, a hoci sú najznámejšie miesta opäť otvorené, je možné, že po tragických udalostiach budú tieto objekty zívať prázdnotou. Cez víkend bol napríklad zavretý aj tamojší zábavný park Disneyland a múzeum Louvre.

Podobné výlety s možnosťou autobusovej alebo leteckej dopravy má na výber aj cestovná kancelária Turancar. Do Paríža sa najbližšie chystá už tento Silvester, pričom s rušením zájazdu na sklonku roka nepočíta.

„Udalosti v Paríži sú síce nepríjemné, ale ľudia na podobné prípady po týždni či mesiaci rýchlo zabudnú. V stredu sme dokonca zaznamenali predaj zájazdu do Paríža počas Veľkej noci,“ hovorí Pavol Komora, riaditeľ cestovnej kancelárie Turancar.

V tomto roku ide vo Francúzsku už o druhý zločin islamských extrémistov. Po útokoch na redakciu tamojšieho satirického týždenníka záujem o Paríž na istý čas opadol, no po pár týždňoch ho turisti začali znova vyhľadávať. Viaceré cestovky predpokladajú, že podobne to bude aj v prípade nedávnych útokov.

„Dosah na predaj zájazdov bude v tejto chvíli veľký. Bolo to tak i po útokoch na redakciu Charlie Hebdo. Potom sa situácia upokojila, pričom v Paríži sme mali desať skupín a všetko bolo v poriadku,“ vyjadril sa Marcel Siekel, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie FIRO-tour. Viaceré cestovky majú pritom v ponuke zájazdov Paríž až na jar, pričom sa spoliehajú na to, že Francúzsko sa dovtedy z útokov pozviecha.

Ministerstvo odporúča pred cestou registráciu

Ministerstvo zahraničných vecí vydalo v súvislosti s nedávnymi udalosťami v metropole Francúzska prvý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch. V ňom upozorňuje slovenských občanov, že na území Paríža a Francúzska došlo k zvýšenej kontrole na všetkých vstupných bodoch do krajiny vrátane cestných, železničných, morských a leteckých.

Mestská doprava je čiastočne uzavretá, obmedzená na oblasti útokov. Letiská pokračujú v normálnej činnosti. Rezort zahraničia vydáva takzvané cestovné odporúčania pre lepšiu orientáciu, do akej miery je krajina bezpečná. Slováci môžu rovnako využiť aj dobrovoľný registračný formulár na stránke ministerstva, v ktorom informujú o svojich cestovateľských plánoch.

Paríž však nie je jediným cieľom teroristov. Svet sa ešte stále spamätáva z najväčšieho leteckého nešťastia v ruskom letectve, ktoré má údajne na svedomí výbuch nálože na palube airbusu smerujúceho z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do ruského Petrohradu.

Na severnom Sinaji, kde došlo k pádu lietadla, platí naďalej výnimočný stav vrátane zákazu nočného vychádzania. Túto časť Egypta, ako aj západné územia hraničiace s Líbyou, považuje ministerstvo zahraničných vecí dlhodobo za rizikové a opakovane varuje slovenských občanov, aby do nich necestovali.

V júni tohto roka prišlo o život najmenej 38 dovolenkárov pri prestrelke v tuniskom letovisku Súsa. Záujmom teroristov čelilo toto leto aj Turecko a Thajsko. Islamisti sa na internete vyhrážali aj útokmi na balkánske štáty, medzi ktorými sa ocitlo aj Chorvátsko.

Len vlani si však k Jadranu zbalilo kufre až 109-tisíc Slovákov a všetko nasvedčuje tomu, že v tomto roku to nebolo inak. Naši turisti si nerobili ťažkú hlavu ani z krachujúceho Grécka a počet dovolenkárov sa vďaka pravidelnému leteckému spojeniu z Bratislavy do Atén dokonca zvýšil.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #zájazdy #cestovné kancelárie #útoky v Paríži