Štát dal robiť archeologický výskum pod Jaguarom súkromníkovi

Archeologický výskum na pozemkoch v Nitre, na ktorých bude stavať svoj závod Jaguar Land Rover, robí súkromná firma z Prešova. Štátnu inštitúciu Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied so sídlom v Nitre nikto neoslovil.

19.11.2015 12:05
debata (12)

Už v čase, keď Slovensko bojovalo o investíciu, sa Archeologický ústav kapacitne pripravoval na to, že bude robiť v priemyselnom parku v mestskej časti Dražovce a Lužianky rozsiahly výskum. Pravidelne tiež pripravoval podklady pre rôzne orgány, slúžiace pri argumentácii v boji o investíciu.

„S o to väčším počudovaním sme sa dozvedeli, že výskum robí niekto iný. My sme pritom už dávno zahŕňali kompetentných telefonátmi a e-mailami, že by sme ako inštitúcia s najväčšími skúsenosťami, schopná robiť rýchlo i kvalitne, radi výskum robili,“ povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

Od výskumu si sľuboval zaujímavé výsledky, pretože množstvo pozoruhodných nálezov našiel ústav v priemyselnom parku už v minulosti, najmä pred výstavbou závodu Sony a tiež pri budovaní infraštruktúry.

„Mrzí nás, že nás aj napriek našej snahe nikto neoslovil, a to napriek tomu, že sme štátna inštitúcia, máme najväčší počet archeológov a sídlime navyše priamo v Nitre. Nikto sa nás ani len nespýtal, koľko je riadna cena za taký výskum. Azda sa splnili zákonné požiadavky tým, že sa celá vec pravdepodobne presunula na dodávateľa stavebných prác,“ povedal Ruttkay. Ako zdôraznil, štát by mal mať záujem na stanovení objektívnej ceny.

Objednávateľom výskumu je MH Invest, dcérska spoločnosť Ministerstva hospodárstva SR. Tá však na otázky neodpovedala a tlačový odbor ministerstva hospodárstva ich ďalej posunul Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Tá takisto neodpovedala na otázky, kto výskum zabezpečuje a za akú cenu.

„Archeologický záchranný prieskum v súčasnosti nevykonávame. Bude nasledovať až po ukončení prebiehajúceho hydrogeologického prieskumu,“ napísal konzultant pre komunikáciu a PR SARIO Richard Dírer. Pamiatkari však potvrdili, že tam archeologický výskum prebieha. Robí ho firma 376 A.D. s.r.o. z Prešova zhruba od konca septembra. Zistila tri archeologické náleziská a našla nálezy zo stredoveku, doby rímskej, laténskej a doby bronzovej.

Ako povedal Peter Bisták z Krajského pamiatkového úradu v Nitre, firma 376 A.D. s.r.o. urobila povrchový prieskum na celej ploche, ktorá je bezprostredne ohrozená výstavbou. „Na jednej ploche beží aj plošný archeologický výskum. Je to sídlisková lokalita, kde dominujú nálezy z doby rímskej, prípadne sťahovania národov,“ informoval Bisták.

Pozemky v priemyselnom parku majú rozsah niekoľkých stoviek hektárov. „Areál by mal siahať až za cestu medzi Dražovcami a Čakajovcami, aj tam sme predpísali výskum, ale tam sa zatiaľ nedostali, pretože v tejto etape to ešte nie je potrebné,“ povedal Bisták. Výskum je podľa jeho slov ukončený na zhruba 90 percent, skončí sa však možno až súbežne so začatím výstavby.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #archeologický prieskum #Jaguar Land Rover