Úžera sa bude dokazovať ľahšie, stíhať za ňu budú aj firmy

Dokazovanie úžery sa zjednoduší a za tento trestný čin bude polícia stíhať už aj firmy, ktoré poskytujú pôžičky za neprimerané úroky.

19.11.2015 18:00
debata (41)
Proti úžere nepomohol ani dozor Národnej banky... Foto: Ivan Majerský, Pravda
NBS, Národná banka Slovenska Proti úžere nepomohol ani dozor Národnej banky nad nebankovými spoločnosťami.

Zmeny prinesie novela Trestného zákona, ktorú pred pár dňami schválili poslanci parlamentu. Za úžeru sa od januára budúceho roku budú považovať aj iné skutky ako doteraz.

Podľa predsedu ústavnoprávneho výboru Róberta Madeja (Smer) si túto zmenu vyžadovala samotná prax. Doterajšie sprísnenia, ktoré sa v tejto oblasti zaviedli, ani dozor Národnej banky nad nebankovými spoločnosťami nepomohli a niektorí ľudia a firmy naďalej obchádzali zákon.

„Náš pohár trpezlivosti pretiekol. Zistili sme, že tri a pol roka sprísňujeme civilné právo a firmy, podnikatelia, ale aj rôzne fyzické osoby si zavedú mechanizmy, ktorými zákon porušujú alebo obchádzajú. Preto sme sprísnili postihovanie úžery, a to prostriedkami trestného práva,“ vysvetlil Madej. Podľa neho musí existovať hrozba trestného stíhania, keď úžera prekročí hranicu únosnosti a riešenie ostatnými prostriedkami nebude dostačujúce.

Polícia musela podľa dnes platného Trestného zákona podozrivému z úžery preukázať, že zneužil mentálny stav dlžníka ako napríklad neskúsenosť, rozumovú slabosť alebo rozrušenie. To už po novom nebude nutné. Polícia už nebude musieť podozrivému z úžery dokazovať ani to, v akej výške niekomu spôsobil úžerou škodu alebo koľko sa na úžere obohatil.

Či je úver v poriadku, alebo už možno hovoriť o úžere, sa bude dať podľa Madeja vyvodzovať z nariadenia vlády o maximálnej ročnej priemernej miere nákladov za poskytnutý úver. Podľa neho aj prax povie, o akú mieru musí byť tento limit prekročený, aby bolo takéto konanie trestné.

Nový trestný čin sa bude od januára týkať len fyzických osôb, od júla už aj firiem. Aj tie už bude možné za úžeru, poškodzovanie spotrebiteľa a nekalé obchodné praktiky voči spotrebiteľovi trestne stíhať. Kým jednotlivcom hrozí za úžeru trest odňatia slobody až do výšky päť rokov, firmám pokuta do 1,6 milióna eur, alebo aj zrušenie firmy.

Nebankovky, ktoré získali licenciu od Národnej banky, to vítajú. „Vítame to ako boj proti šedej zóne ekonomiky. Proti spoločnostiam, ktoré požičiavajú peniaze a nemajú na to oprávnenie alebo zneužívajú situáciu klientov,“ uviedol výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebných úverov Ivan Kahanec.

Trestný čin úžery sa v trestnej oblasti prakticky nevyužíval. Trestný zákon nedefinuje, pri akej výške úroku ide už o úžeru, len stanovuje za túto činnosť tresty od jedného až do pätnástich rokov väzenia.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #úžera #nebankovky