Nie sme tu iba pre plat, ale pre celé školstvo, hovoria učitelia

Učitelia z celého Slovenska darovali krv alebo navštívili lekára. Vyše sto škôl zostalo zatvorených a desiatky fungovali v obmedzenom režime. Chceli tak upozorniť na katastrofálny stav školstva, v ktorom chýbajú peniaze. Školstvo je podľa nich prioritou iba na papieri.

19.11.2015 15:40
ucitelska kvapka krvy Foto: ,
Do akcie Deň zdravia – Učiteľská kvapka krvi sa zapojilo viac ako 220 materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska.
debata (92)

„Ráno bol nával,“ povedali nám na evidencii darcov na oddelení Národnej transfúznej služby (NTS) v nemocnici v bratislavskom Ružinove. Darovať krv sa rozhodli učitelia, ktorí sa zapojili do protestu Pod názvom Učiteľská kvapka krvi. Čakáreň je plná aj krátko predpoludním a na transfúznom lôžku sa striedajú učitelia. Niektorí prišli darovať krv po prvý raz. Ako vravia, zdalo sa im to symbolické.

Vedúca lekárka NTS Ružinov Klára Sviteková bola počas dňa spokojná. „Krátko pred obedom prišlo asi 115 učiteľov, ak tých 100 krv aj darovalo, je to veľmi pekné číslo. Do 14.00 hodiny určite ešte niekto príde," hovorí o Učiteľskej kvapke krvi Klára Sviteková s tým, že učitelia sú dobrým príkladom študentom.

Zákaz protestovať

Darovať krv prišlo v Bratislave napokon 170 učiteľov, z ktorých sa 90 stalo darcami. Malo ich však byť oveľa viac. V čakárni sa hovorilo o silnej antikampani. Nie všetky školy vraj podporili pedagógov a časť z nich musela čeliť nátlaku zo strany vedenia školy, aby sa na proteste nezúčastnili.

Potvrdzuje to aj jeden z iniciátorov akcie z Iniciatívy bratislavských učiteľov Vladimír Crmoman. „Dostali sa k nám tieto informácie. Je smutné, že aj po roku '89 sa s takým niečim stretávame. Je nemysliteľné, že niekomu bránia slobodne vyjadriť svoj postoj a učiteľ je zastrašovaný a volaný na koberček. Akcia Deň zdravia – Učiteľská kvapka krvi je prejav učiteľov. Znamená to, že nás trápi stav školstva aj zdravotníctva. Dávame tak aj príklad mocným a politikom, aby začali konať a prestali sľubovať,“ povedal Crmoman.

Medzi učiteľmi je cítiť ostych. Darovať krv prišli, z ktorej školy sú, však mnohí medializovať nechcú. Dvojica mladých učiteľov z jednej z bratislavských základných škôl sa zhodne na tom, že štatút učiteľa v spoločnosti je žalostný, a iba z jedného platu sa vyžije ťažko. Zdôraznili, že to nie je iba problém školstva.

Telocvikárka Jaroslava z gymnázia na Vazovovej ulici na rozdiel od kolegov učí už 30 rokov. „Nie som tu iba pre plat, ale pre celé školstvo. Učebnice, štátny vzdelávací program, jednoducho chýba koncepcia. Niečo sa prijme, potom sa to opäť mení. Bez vízie. Na budúci rok dostane školstvo zase menej peňazí. Potrebujeme radikálnu zmenu. Ale nie s perspektívou jednej vlády, ale dlhodobo. Národ musí byť zdravý a vzdelaný, inak neviem, kam sa dopracujeme,“ dodala telocvikárka.

Tým najpodstatnejším, čo školstvo potrebuje, sú... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
ucitelska kvapka krvi Tým najpodstatnejším, čo školstvo potrebuje, sú podľa učiteľov peniaze na materiálno-technické vybavenie škôl a na ich mzdy.

„Boli by sme radi, keby sme nemuseli protestovať. Ale teraz je ten čas, keď sa schvaľuje rozpočet a školstvo dostane o 200 miliónov menej a potom je tu vianočný príspevok, ktorý nás má akože utešiť,“ povedala Erika Očková, učiteľka fyziky a matematiky z bratislavského gymnázia na Metodovej ulici. „Peňazí je už teraz tak málo, že rodičia suplujú štát. Kupujú deťom učebnice, pracovné zošity, zo svojho dávajú na maľovanie tried. Navyše neexistuje systém, koncepcia, ako by malo školstvo vyzerať o desať rokov,“ dodala s tým, že vedenie gymnázia pedagógov podporuje. „Učitelia, ktorí ostali v škole, mali svoje dôvody, pani riaditeľka nechcela, aby mali rodičia problémy. Preto maličkí, teda od primy po kvartu, majú športový deň a druhá polovica školy má riaditeľské voľno. Podporu nám vyjadrili aj rodičia niektorí starší študenti prišli s nami darovať krv,“ povedala.

„Často počúvame, že máme byť trpezliví, no... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
ucitelska kvapka krvy „Často počúvame, že máme byť trpezliví, no čakáme už dosť dlho. Všetky doterajšie vlády sa len prizerajú, ale doteraz nič neurobili. Preto žiadame vládu, aby prestala opakovať, že školstvo je jej priorita, a začala reálne konať. My konáme," hovoria učitelia.

Iniciatíva bratislavských učiteľov ohlásila aj ďalšiu akciu s názvom Babysitting Day na 10. decembra s podtitulom Aká pláca, taká práca. V tento deň nebude štandardné vyučovanie. Učitelia chcú kreatívnym a odľahčeným spôsobom ukázať rodičom, že ich mzda je na úrovni opatrovateľky detí.

Učitelia touto formou protestu podporili októbrovú výzvu Slovenskej komory učiteľov na zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve, zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou októbrovej výzvy bolo, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Iniciatíva bratislavských učiteľov na začiatku novembra už zorganizovala v Bratislave pred Úradom vlády SR akciu Zraz dlhých nosov. Veľké plastové vrece s papierovými nosmi od učiteľov, ktorí boli na proteste, potom odovzdali na úrade vlády. Makety papierových nosov odovzdali za všetkých pedagogických a odborných zamestnancov na Slovensku. Chceli tak poukázať na to, že všetky vlády dlhodobo ťahajú učiteľov za nos.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #protest #darovanie krvi