Objavila sa Gorila II

Opakuje sa situácia spred volieb 2012. Vtedy ovplyvnila ich výsledky kauza Gorila a teraz, pár mesiacov pred voľbami 2016, sa objavila Gorila II. Na internete kolujú údajné prepisy nahrávok bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša s rôznymi osobami. Tieto rozhovory sa mali udiať v rokoch 2007 až 2011.

20.11.2015 13:20 , aktualizované: 20:00
protest Gorila 3, namestie SNP Foto: ,
Protest Gorila na bratislavskom Námestí SNP vo februári 2012.
debata (257)

Anonym zavesil prepisy na stránku tumblr.com a vo štvrtok večer o tom poslal informáciu viacerým médiám vrátane denníka Pravda. Ide o rovnakú adresu, na akej bol zverejnený aj údajný spis Gorila pred Vianocami v roku 2011. Najviac vtedy kauza poškodila voľakedajšiu najsilnejšiu vládnu stranu SDKÚ.

Opisovala obdobie druhej vlády Mikuláša Dzurindu, škandalózny priebeh privatizácií a ovplyvňovanie politikov podnikateľmi, najviac finančnou skupinou Penta. Tá sa dostala do podozrení z obrovskej korupcie. Penta všetky obvinenia poprela. Kauza sa doteraz vyšetruje, ale bez výsledku. Zatiaľ nebol nikto obvinený.

Najnovšie nahrávky mali podľa zverejneného dokumentu vzniknúť či už v byte bývalého šéfa kontrarozviedky Arpáša, alebo v baroch, reštauráciách v nákupných centrách. V prepisoch sa spomínajú mená politikov Mikuláša Dzurindu, Martina Fedora, Daniela Lipšica, Roberta Fica, Martina Glváča, Roberta Kaliňáka či Jána Figeľa. Tiež podnikateľov Juraja Širokého, Jozefa Brhela, Slavomíra Hatinu, Oszkára Világiho, Mariána Kočnera, Miroslava Výboha, ale aj šéfov viacerých štátnych inštitúcií.

Dokument je popisom rôznych rozhovorov o záujmoch podnikateľských skupín pri projektoch v energetike ako SPP, paroplynový cyklus či pri zdravotných poisťovniach. Zverejnený materiál približuje aj rozhovory o získavaní bezpečnostnej previerky pre firmy a úlohy konkrétnych ľudí z Národného bezpečnostného úradu. Zmieňuje sa tiež o tom, ako sa platí za to, aby vyšetrovaní neboli obvinení. Celkovo sa tento druhý dokument javí argumentačne oveľa slabší než predchádzajúca Gorila.

Otázkou je, ako sa mohli prepisy nahrávok dostať na verejnosť. V roku 2012 totiž v Arpášovom byte v Leviciach urobila polícia domovú prehliadku. Hľadala dôkazy, či nestojí za rozširovaním detskej pornografie. Podozrenie sa nakoniec nepreukázalo. Polícia vtedy zhabala bývalému funkcionárovi SIS počítače. Nie je vylúčené, že v nich boli aj prepisy záznamov či zvukové nahrávky, ktoré sa najnovšie vyskytli na internete.

Arpáš nepovedal, či sú zverejnené prepisy pravé. Pre portál aktuality.sk uviedol, že ide o zaujímavý materiál. „No z profesionálneho hľadiska je zaujímavejšie, kto je zdrojom, spracovateľom a distributérom uvedeného materiálu a čo tým sleduje,“ vyjadril sa Arpáš. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného je jasné, že Arpáš dokument do obehu nepustil.

„Zatiaľ, čo som si práve stihol prečítať, tak to vyzerá akurát na rozhádzanie nejakých kamarátskych vzťahov,“ poznamenal. Analytik sa domnieva, že materiál mohol uniknúť z policajného vyšetrovacieho tímu a mala by začať konať prokuratúra pre únik utajovaných skutočností zo spisu. Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik sa k zverejnenému dokumentu nevyjadril, je v cudzine.

„Neviem, čo bolo zverejnené, preto sa k tomu nemôžem vyjadriť,“ reagoval pre Pravdu Kováčik, ktorý ako prokurátor dozoruje vyšetrovanie kauzy Gorila. Aj polícia bola strohá. „Polícia môže reagovať až po vyhodnotení zverejneného materiálu. V prípade, že bude obsahovať skutočnosti oprávňujúce políciu konať, polícia si svoje zákonné povinnosti splní," uviedol hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Slovenská informačná služba vyhlásila, že zásadne nereaguje a nevyjadruje sa k neovereným informáciám, ktoré sa sporadicky objavujú na internete. „Pokiaľ naša spravodajská služba získa relevantné informácie, ktoré by nasvedčovali podozreniam z úniku utajovaných skutočností z SIS, takéto informácie vždy preveruje v rámci vnútornej inšpekcie,“ povedal hovorca tajnej služby Branislav Zvara.

Meno Ľubomíra Arpáša sa spomína už v prvom spise Gorila z roku 2011. Píše sa v ňom, že Arpáš odovzdal finančnej skupine Pente nahrávky z Gorily za 3–4 milióny korún na CD nosiči. Arpáš však predaj nahrávok odmietol a rovnako aj Penta.

Faktom, je, že Arpáš pre Pentu pracoval v rokoch 2006 až 2008 a poskytoval jej poradenstvo v oblasti zdravotníctva. Penta pred časom vyhlásila, že s Arpášom spolupracovala v čase, keď už nepracoval v bezpečnostných zložkách a že od neho nevyžadovala a ani nevyužívala informácie, ktoré boli predmetom služobného alebo štátneho tajomstva.

Pôvodnú správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

257 debata chyba
Viac na túto tému: #gorila #kauza Gorila #spis Gorila #Ľubomír Arpáš